Slavonija | Odjeci tradicije

Slavonija

Slavonija

Slavonija

Odjeci tradicije

Add to my trip

Slavonija je područje legendi čiji se mitovi i tajne ponosno prenose s koljena na koljeno. Slavonci se ponosno drže tradicija kao što su proslava žetve, narodna nošnja i lokalna narodna glazba.

 

Gostoljubivi su domaćini, uvijek spremni za druženje uz čašu jednog od mnogobrojnih kvalitetnih vina nastalih zahvaljujući plodnoj zemlji i uz zalogaj nekog od ljutih lokalnih specijaliteta kao što je čobanac ili riblji paprikaš.

  • Slavonija

  • Slavonija

  • Slavonija

  • Katedrala u Đakovu

  • Slavonija

  • Slavonija

  • Kopački rit

Kamo ići

Državna ergela lipicanaca Đakovo

Pojam „ergela” prvi se put spominje 1506. godine, iako je osnovana još u 13. stoljeću. Na farmi se od 18. stoljeća uzgajaju konji lipicanci, a ergela je svjetski poznata po svojem uspjehu. Ergela danas posjeduje iznimno vrijedan genetski materijal, koji je također jedno od brojnih kulturnih bogatstava Hrvatske.

2
Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku

Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku

Iznad Dunava izdižu se zidine utvrde i dvorac kneževa Odescalchi, s renesansnom parkovnom arhitekturom, crkvom i samostanom svetog Ivana Kapistrana. Dio su dobro očuvana urbana kompleksa najistočnijega hrvatskoga grada, Iloka.

Park prirode Kopački rit

Park prirode Kopački rit jedinstven je močvarni rezervat. Jedno je od najvećih mrijestilišta ribe srednje Europe i važno ornitološko područje.

 

U selima Suza i Zmajevac pronaći ćete vinske ulice poznate pod nazivom „surduci” s nizovima vinskih podruma, „gatora”, od kojih su neki stari više od 200 godina i udubljeni u brdo.

Osječka Tvrđa

Romantični stari centar grada poprima osnovne oblike početkom baroknog 18. stoljeća, a savršeno spaja vojnu utvrdu i organiziran građanski život. Jedini preostali dijelovi nekad impozantnih bedema i gradskih vrata mogu se pronaći uz rijeku Dravu.

Park prirode Papuk

Jedinstvenost geološke, biološke i kulturne autentičnosti čine Park prirode Papuk jedinim geoparkom u Hrvatskoj uvrštenim na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grofova poučna staza, golemi hrastovi stari 500 godina i srednjovjekovna utvrda Ružica grad samo su neke od zanimljivosti koje uvijek iznova oduševljavaju posjetitelje.

Tvrđava Brod i franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Tvrđava Brod iz 18. stoljeća jedna je od najvećih tvrđava u Hrvatskoj. Barokni franjevački samostan dobro je očuvan te je jedna od najimpresivnijih baroknih građevina u Slavoniji. Sa svojim klaustrom jedan je od najreprezentativnijih primjera samostanske arhitekture u sjevernoj Hrvatskoj.