Dalmacija – Zadar | Festival boja

Dalmacija – Zadar

Dalmacija – Zadar

Dalmacija – Zadar

Festival boja

Add to my trip

Žarko plavetnilo mora, raskošno zelenilo borova i maslina te čista bjelina dalmatinskoga kamena čine paletu boja zadarske regije iznimnom i jedinstvenom u svijetu.

 

Samo ćete ovdje moći zaviriti u najmanju katedralu na svijetu, crkvu svetog Križa u gradu Ninu, prije nego što obiđete najveći rimski forum na toj obali Jadrana.

 

A ako vam ni to ne bude dosta, u Zadru otkrijte korijene hrvatskoga kulturnog nasljeđa čija povijest seže više od 3000 godina unatrag.

 

 

  • Zadar

  • Zadar

  • Dugi otok

  • Nacionalni park Paklenica

  • Dugi otok

  • Zadar

  • Dugi otok

  • Nin

  • Dugi otok

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Više

Kamo ići

Katedrala u Ninu

Povijesni grad Nin od Zadra je udaljen oko 15 kilometara. Prvi stanovnici došli su prije 3000 godina, a danas možemo vidjeti ostatke najvećeg antičkog hrama na Jadranu, mozaike, crkvu prozvanu najmanjom katedralom na svijetu, jedinstvenu romantičnu krunidbenu crkvu i starohrvatski brod Condura Croatica. Sve su to svjedoci antičkoga doba i vremena kad je Nin bio sjedište biskupa i prva prijestolnica u Hrvata.

Solana na Pagu

Poznata i kao bijelo zlato, sol je stoljećima bio strateški proizvod i sastojak života. Solana u Pagu zauzima 3,01 četvorni kilometar i važna je čak i danas zbog uloge mora u suvremenom životu. Paška sol osobito je bogata mineralima.

Vransko jezero

Pristup jezeru moguć je vodenim ili kopnenim putom, iako se preporučuje obilazak vodenim putom zbog močvara koje se ne mogu doživjeti ako prilazite s kopna.  Voda u jezeru jest bočata s obiljem slatkovodnih i morskih riba koje privlače brojne ribolovce.

Park prirode Telašćica

Kornati su najrazvedenija otočna skupina u Sredozemnome moru i dio su Parka prirode Telašćica. Telašćica je najsigurnija, najljepša i najveća prirodna luka na Jadranu, a njezin pejzaž odlikuje se stijenama koje se strmoglavo spuštaju u more sa 160 metara visine te jezerom Mir, jedinim slanim jezerom na Jadranu.

Nacionalni park Paklenica

Paklenica je smještena između najvišeg vrha Velebita i obale, a gostima omogućuje kupanje u moru i osvajanje vrhova u istom danu. Ističe se prekrasnim kanjonima Velike i Male Paklenice te bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta koje privlači planinare, znanstvenike i ljubitelje prirode.

Crkva sv. Donata, Zadar

Simbol je grada Zadra i najpoznatiji primjer hrvatske arhitekture ranoga srednjeg vijeka. Crkva je jedinstvena u Europi, a zbog iznimne akustike popularno je mjesto održavanja glazbenih događanja.