Dalmacija – Zadar

Festival boja

Žarko plavetnilo mora, raskošno zelenilo borova i maslina te čista bjelina dalmatinskoga kamena čine paletu boja zadarske

regije iznimnom i jedinstvenom u svijetu.

 

Samo ćete ovdje moći zaviriti u najmanju katedralu na svijetu, crkvu svetog Križa u gradu Ninu, prije nego što obiđete najveći

rimski forum na toj obali Jadrana.

 

A ako vam ni to ne bude dosta, u Zadru otkrijte korijene hrvatskoga kulturnog nasljeđa čija povijest seže više od 3000 godina

unatrag.

 

 

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Kamo ići

1
POI image

Biograd na Moru

Biograd na Moru, nekad hrvatski kraljevski grad, poznati je turistički i nautički centar u samom središtu jadranske rivijere. Okružen nacionalnim parkovima te obližnjim povijesnim gradovima...

2
POI image

Crkva sv. Donata, Zadar

Simbol je grada Zadra i najpoznatiji primjer hrvatske arhitekture ranoga srednjeg vijeka. Crkva je jedinstvena u Europi, a zbog iznimne akustike popularno je mjesto održavanja glazbenih događanja.

3
POI image

Katedrala u Ninu

Povijesni grad Nin od Zadra je udaljen oko 15 kilometara. Prvi stanovnici došli su prije 3000 godina, a danas možemo vidjeti ostatke najvećeg antičkog hrama na Jadranu.

4
POI image

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Moderna ikona grada postale su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno u podmorskom dijelu gradske rive. Na samom vrhu zadarskog poluotoka zasvijetlio je i Pozdrav suncu istoga arhitekta.

5
POI image

Novigrad

U Novigradsko more ulijeva se rijeka Zrmanja, stoga je ono bogato ribom i školjkama. Zahvaljujući sretnom spoju prirodnih i kulturnih ljepota, malim uvalama u sjeni borova i uređenim kupalištima, Novigrad je pravi raj za svakog gosta.

6
POI image

Otok Ugljan

Upoznajte otok Ugljan biciklističkim stazama kroz slikovite zaseoke, a mnoge prirodne uvale, osobito ona u Mulinama, predstavljaju pogodna sidrišta za nautičare ili skrovit kutak za naturiste.

7
POI image

Paklenica

Paklenica je smještena između najvišeg vrha Velebita i obale, a gostima omogućuje kupanje u moru i osvajanje vrhova u istom danu.

8
POI image

Plaža Sakarun

Jedna od najpoznatijih pješčanih plaža Jadrana nalazi se na Dugom otoku. Plaža Sakarun je dužine 800m, otvorena prema pučini, sa sitnim bijelim pijeskom koji more čini tirkiznim.

9
POI image

Solana na Pagu

Poznata i kao bijelo zlato, sol je stoljećima bio strateški proizvod i sastojak života. Solana u Pagu zauzima 3,01 četvorni kilometar i važna je čak i danas zbog uloge mora u suvremenom životu. Paška sol osobito je bogata mineralima.

10
POI image

Telašćica

Duboki je zaljev Telašćica jedno od najomiljenijih skrovišta nautičara na Jadranu, koji u njemu imaju siguran zaklon i za najjačih oluja.

11
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

12
POI image

Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća

Obrambeni sustav Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole na UNESCO-ovu su popisu svjetske baštine kao dvije od šest komponenti transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća”.

13
POI image

Vransko jezero

Za one koji više vole manje naporne oblike uživanja u prirodi kao stvoren je Park prirode Vransko jezero. Njega čini najveće hrvatsko jezero s okolnim prostorom, smješteno sasvim blizu mora.

14
POI image

Zrmanja – poslastica za raftere

Zrmanja osvaja ljepotom i po mnogima je zbog prekrasnih kanjona i vodopada najljepša rijeka u Hrvatskoj. Njene kristalno čiste vode vijugaju kroz dvjestotinjak metara duboki kanjon.