Dalmacija – Dubrovnik

Raj na Zemlji

Zidine se grade kako bi zaštitile blaga, a to posebno vrijedi za Dubrovnik, gdje 1940 metara dugi kameni zid okružuje jedan od

najljepših gradova na svijetu. George Bernard Shaw je to sažeo u jednu rečenicu: „Želite li vidjeti raj na Zemlji, dođite u

Dubrovnik.”

 

Zahvaljujući besprijekornoj srednjovjekovnoj arhitekturi „Biser Jadrana” stoljećima očarava i zavodi vladare i umjetnike. Kako će

nadahnuti vas?

IZA KULISA

Where to go

1
POI image

Lastovsko otočje

U vodama Lastova na svoje će doći profinjeni moreplovci željni čiste prirode, jer do ovih dalekih otoka dolaze samo iskusni nautičari.

2
POI image

Mljet

Smješten na zapadnom dijelu otoka Mljeta, najšumovitijega otoka na Jadranu, park je poznat po dubokim zaljevima, Velikom i Malom jezeru, bujnoj i raznovrsnoj mediteranskoj vegetaciji i bogatim kulturnim nasljeđem kojem pripada i benediktinski samostan iz 12.

3
POI image

Plaža Lokrum

Osim nekoliko službenih naturističkih plaža, mnogo je mjesta koje nude potpuno privatnost.

4
POI image

Plaža Saplunara

Pješčane plaže mjesta Saplunara na otoku Mljetu izolirane su i zaštićene od nemira svakodnevice.

5
POI image

Plaža Šunj

„Vožnja na Lopudu“ znači prijevoz malim vozilom za golf terene. Na otoku nema prometa i stoga je dionica do plaže Šunj neometani ugođaj šetnje kroz prekrasnu park šumu.

6
POI image

Stari grad Dubrovnik

Zahvaljujući jedinstvenoj političkoj i kulturnoj povijesti te svjetski poznatim građevinama, Dubrovnik se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

7
POI image

Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici

Takozvani stećci srednjovjekovni su nadgrobni spomenici, uglavnom isklesani od vapnenca te pravokutnog oblika s ravnim ili šiljastim vrhom, a mogu se pronaći u ležećem i uspravnom položaju.

8
POI image

Arheološki muzej Narona

Povijesno nasljeđe ovog područja najbolje je dočarano u antičkom gradu Naroni, u selu Vid pokraj Metkovića.

9
POI image

Cavtat – stara gradska jezgra

Srednjovjekovni gradić Cavtat kulturno je središte Konavala. Među brojnim važnim kulturnim znamenitostima ističu se Mauzolej obitelji Račić, rodna kuća Vlahe Bukovca, Knežev dvor te utvrda Sokol.

10
POI image

Korčula – grad Marka Pola

Kao povijesno središte istoimenog otoka, grad Korčula jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih sredozemnih gradova. Rodno je mjesto Marka Pola, a može se pohvaliti bogatom povijesnom, arhitekturnom i kulturnom baštinom.

12
POI image

Stonske zidine

Ta fortifikacijska cjelina iz 14. stoljeća jedinstvena je po svojoj dužini od 5,5 km i monumentalnosti te obrambenim strukturama i urbanističkim izgledom.

13
POI image

Trsteno

Trsteno je najstariji uređeni renesansni perivoj u Dalmaciji (1502. god), danas jedini arboretum na cijelom obalnom dijelu Hrvatske.

14
POI image

Turisti u berbi mandarina

Dolina Neretve, poznata i kao dolina mandarina, iz godine u godinu ugošćuje sve više turista koji svoj odmor žele aktivno iskoristiti, a što im ljubazni domaćini na području Metkovića, Opuzena, Komina i ostalih tamošnjih mjesta i pružaju.

15
POI image

Vela Luka

Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih likovnih umjetnika i glazbenika, mjesto zanimljive tradicije i bogate kulturne baštine. Tragovi života na ovom području sežu duboko u prošlost, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi s lokaliteta Vela spila...