Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca

Jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca otvoren je 2010. i nalazi se blizu jednog od najvećih paleontoloških nalazišta u Europi. Sastoji se od izložbe posvećene neandertalcima i povijesti Zemlje od početaka do modernoga doba.

 

Svojim multimedijalnim sadržajem muzej posjetitelje vraća u doba neandertalaca i oni postaju sudionicima evolucijskog procesa. Vraćaju se u daleku prošlost otprije 130 tisuća godina i promatraju virtualnu stvarnost krapinskih predaka. 

Izložbeni prostor muzeja nalazi se između dvaju brdašaca - Hušnjakova i Josipovca, a ima 1200 metara četvornih i podijeljen je na dvije etaže.  Neandertalci su živjeli u tzv. polušpiljama, vodom izdubljenim rupama u okomitim, golim stijenama, uglavnom bez raslinja, koje su bile zaštićene sa tri strane. Otvor je bio samo s prednje strane tako da su mogli nadzirati dolazak neprijatelja. Tako je i muzejsko zdanje izvana gotovo nevidljivo i nalikuje na «betonsku polušpilju» koja je zatrpana pijeskom. Ulaz muzeja uklopljen je u pejzaž, pa se doima da posjetitelj ulazi u špilju i postaje njenim stanovnikom.