Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Svjetsko prvenstvo u branju maslina

to
Postira

Nakon izuzetno uspješnog prvog izdanja Svjetskog prvenstva u branju maslina 2017., Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira organiziraju drugo Svjetsko prvenstvo u branju maslina! Manifestacija je to koja će se održati od 11. do 14. listopada 2018. godine u Postirima na otoku Braču s ciljem promidžbe maslinarstva i svime što se veže uz njega. Sudionici će biti mediteranske zemlje sa tradicijom u proizvodnji maslinovog ulja, ali i ostale koje nemaju niti jedno stablo masline, no imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem.
Postira su lani ugostila reprezentacije iz čak devet zemalja - Talijani, Slovenci, Mađari, Grci, Crnogorci, Nizozemci, Francuzi, Novozelanđani te domaćini Hrvati (Postirani i Doljani). Apsolutni pobjednik 1. Svjetskog prvenstva u branju maslina bila je reprezentacija Hrvatske sa ubranih 107,6 kn. Drugo mjesto zauzeli su Nizozemci dok su trećeplasirani bili Mađari, obje ekipe iz zemalja bez maslina. Na svečanoj večeri proglašenja pobjednika kamene medalje je pobjednicima uručio župan Splitsko – dalmatinski, gospodin Blaženko Boban, u svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića.
I ove godine reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima će odmjeravati snage su tradicionalno ručno branje ''na sakete'' i moderno branje (tresačima i grabljicama). Osim natjecateljskog dijela, organizirati će se radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri, kako bi se na najbolji način doživjela Postira, etno eko selo Dol, ali i sam otok Brač, uz obogaćivanje turističke posezone.