Nikola Tesla – Mind from the Future

Nikola Tesla – Mind from the Future

to
Zagreb

Multimedijski izložbeni projekt Nikola Tesla – Mind from the Future, inspiriran jednim od najvećih svjetskih izumitelja, bit će postavljen od 25. studenog 2017. do 20. ožujka 2018. godine u Meštrovićevu paviljonu.

 

Cilj izložbe Nikola Tesla – Mind from the Future je pozicionirati Teslu kao hrvatsku kulturnu baštinu, promovirati i potaknuti umjetničku izvrsnost, originalnost, inventivnost i primjenu najnovijih tehnologija u područjima vizualne umjetnosti, ne bi li se hrvatsko umjetničko stvaralaštvo podiglo na jednu novu svjetsku razinu.

 

Futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle rezultat je desetogodišnjeg autorskog rada svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih i domaćih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije. Multimedijska izložba predstavit će Teslin životni put, od rođenja pa sve do refleksija u suvremenom svijetu na potpuno novi način, prikazujući jednu nikad istraženu perspektivu. Nakon 11 godina putovanja po cijelom svijetu, krosmedijski dokumentarni film Mehaničke figure – inspirirani Teslom, autorice Helene Bulaje Madunić, postaje prostorna galerijska instalacija kojom se posjetitelje želi i fizički provesti kroz Teslin um. Kako bi se to postiglo, kružni će se prostor galerije u Meštrovićevu paviljonu transformirati u Hotel Budućnosti, po uzoru na nikad realizirani Gaudijev projekt „Hotel Attraction“, u kojem živi Teslin um, ali i mnogi drugi Teslini i naši suvremenici. Direktor je projekta Sascha Machiedo, industrijski dizajner i muzejski savjetnik s više od 20 godina iskustva na umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima i izložbama diljem svijeta. Međunarodni tim izložbe čine Max Pinucci i Elena DeglˈInnocenti te njihov tim iz toskanskih studija za dizajn i interaktivno propovijedanje MBVision te Animation Lights Project, s bogatim iskustvom u koncipiranju inovativnih pripovjedno-izložbenih događanja kreiranih najsuvremenijim tehnologijama. U timu je i renomirani španjolski autor i kustos Miguel E. Delgado, jedan od glavnih kustosa najveće biografske izložbe o Nikoli Tesli, postavljene u Madridu 2014. godine. Za inovativni elektromagnetski vizualni identitet izložbe, zaslužan je umjetnički kolektiv Organizam, u čijem sastavu djeluje dizajnerski studio Babushke pod vodstvom Marije Juze i Bernarde Cesar. Kazivačica Iva Silla, ilustratorica Hana Šoštarić, arhitektica Dinka Pavelić, spisateljica Nada Horvat, redatelj Lovro Krsnik, fotografski studio Romulić-Stojčić, modeler i projektant scenskih elemenata Marko Fuček, neki su od bliskih suradnika i asistenata Helene Bulaje Madunić, koji su uz nju aktivno uključeni u pripremu izložbe. Njima će se na izložbi priključiti i skupina novoodabranih hrvatskih umjetnika svih generacija inspiriranih Teslom. To su Mile Blažević, Pero Jelisić, Nikola Vudrag, Ida Blažičko, Vitar Drinković, Alma Trtovac, Ivana Ožetski, Patricija Purgar, Janko Ivčić, Ivan Kujundžić te Alana Kajfež.

Producentska je kuća projekta, ujedno zadužena i za promociju, Real grupa - full service agencija za tržišno komuniciranje koju čini tim od preko 70 zaposlenih profesionalaca koji uspješno koordiniraju poslove na čak sedam tržišta.

 

Izložba Nikola Tesla – Mind from the Future multimedijski je projekt od nacionalnog interesa i od samog početka odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, Grad Zagreb, Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a partner izložbe je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Sponzori izložbe su HEP, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, MasterCard, Končar – Elektroindustrija, Badel 1862, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, Tesla Cables i Hrvatska turistička zajednica.