Međimurski fašnik u Čakovcu

Međimurski fašnik u Čakovcu

Čakovec

Turistička zajednice grada Čakovca već 56. godinu uzastopno organizira zimsku manifestaciju „Međimurski fašnik u Čakovcu“, turističku manifestaciju, koja na osnovama tradicijskih običaja okuplja velik broj sudionika i gostiju. Danas je Fašnik jedna od tradicionalnih manifestacija koje postaju zaštitni znak Čakovca, simbol njegovog identiteta, svojevrsno kulturno dobro Čakovca. Tih dana Čakovec je najveseliji, najljepši, na vrhuncu svoga duha.

 

U subotu, 22. veljače 2020., održati će se „Dječji fašnik“, koji okuplja gotovo 1.000 djece iz dječjih vrtića, škola, ali i udruga. Svu maštovitost djeca pokazuju mimohodom ulicama grada i izvođenjem plesnih i pjevačkih točaka na pozornici na Trgu Republike. Kulminacija fašničkih događanja u Međimurju održati će se u nedjelju, 23. veljače 2020.

 

Na tradicijskom fašniku sudjeluje preko tridesetak fašničkih grupa iz Međimurja, Slovenije, Mađarske i iz raznih krajeva Hrvatske. Najveće blago su pikači, čaplje, lafre, mukavci i ostale tradicijske maske Međimurja. Uz njih će se okupiti razni likovi iz svijeta glazbe, filma, bajke koji će pjesmom i plesom otjerati zimu. Međimurski fašnik završava paljenjem "fašnika" i veselim fašničkim plesnjakom u šatoru na Trgu.