Dalmacija - Šibenik

Dalmacija - Šibenik

Šibenska subregija, smještena južnije od zadarske, još uvijek pripada sjevernoj Dalmaciji. Središte joj je grad Šibenik, za sve turiste lijep i poviješću bogat grad. No, za arhitekte, umjetnike i izumitelje on, kao i cijelo to područje, ima i još jednu važnu dimenziju, inspirativnu priču o kreativnosti. Najvažniji je šibenski spomenik katedrala sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a, a poznata je po tome da je izgrađena od bijelih kamenih blokova, bez imalo drva kao ni bilo kakva drugoga vezivnog materijala kao potpore.

 

Ništa se, dakako, ne događa slučajno ni bez razloga. U doba Venecije grad Šibenik jedno je od najvažnijih humanističkih i renesansnih središta, u kojemu su djelovali brojni književnici, graditelji i povjesničari. Među njima je bio i svestrani izumitelj, filozof, teolog Faust Vrančić, poznat ponajprije po konstrukciji padobrana Homo volans (leteći čovjek), ali i brojnim drugim izumima koje je sabrao u knjizi izuma Macchinae novae.

 

Šibenik i njegova okolica imaju sve bogatiju MICE ponudu, koju neprekidno unapređuje i dodaje joj nova poglavlja, uključujući i upravo izgrađene kongresne kapacitete u Šibeniku te obližnjim Vodicama. Spomenimo i revitalizirane šibenske tvrđave Sv. Mihovil i Barone, u kojima se održavaju kulturne priredbe, ali i poslovni skupovi i svečanosti koji se pamte zbog jedinstvena ambijenta, ali i prekrasna, nezaboravna pogleda.

 

Šibenska je regija prepuna zanimljivih priča koje mogu biti polazište za istraživanja, tematske skupove, ali i insentive

Primošten
Sergio Gobbo
Primošten

Možda niste znali: fotografija primoštenskih vinograda, koja prikazuje mukotrpan rad čovjeka u borbi s dalmatinskim kamenom, postavljena je u glavnoj zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

 

Otočići šibenskoga arhipelaga imaju zanimljivu povijest i tradiciju, pa je tako na otoku Murteru poznata tradicija gradnje brodova, Krapanj je poznat po spužarstvu, otok Zlarin po koraljarstvu a otok Prvić, na kojemu je Faust Vrančić proveo djetinjstvo i gdje je nakon dugih putovanja svijetom prema vlastitoj želji i sahranjen, poznat je po memorijalnome centru posvećenomu tomu velikom i svestranom filozofu, izumitelju, pjesniku…

 

U šibenskome zaleđu, Dalmatinskoj zagori zanimljiv je hod kroz povijest i tradiciju koju možete vidjeti, ali i kušati.

 

Na području regije nalaze se dva nacionalna parka – Nacionalni park rijeke Krka i Nacionalni park Kornati, također neiscrpna inspiracija za insentive i team building programe.

Pružatelji usluga