Sjeverna Dalmacija: Carstvo suhozida

Sjeverna Dalmacija: Carstvo suhozida

Trud generacija uložen u proizvodnju dragocjenih kapljica vina

Jedan od najznamenitijih vinskih krajolika uz koje ćete ploviti Jadranom zasigurno je raster kamenih suhozidnih okvira s lozom sorte babić pokraj Primoštena, slika koja je obišla svijet govoreći koliko se truda generacijama ulagalo u proizvodnju dragocjenih kapljica vina u ovom dijelu Hrvatske.

Osim vizualno, danas tome možete svjedočiti i okusom, isprobavajući bogatu vinsku ponudu primoštenskog kraja privezani u sigurnim lukama i uvalama tog inače za nautičare bogato razvedenog krajolika, a domaće sorte babić i debit na suncem okupanim padinama tog kraja imaju jedinstvenu aromu.

 

Rute od Primoštena obično vode na sjever, a da biste došli do Skradina, jednog od najskrivenijih bisera na Jadranu, potrebno se duboko zavući u kopno, ploveći uz Kanal sv. Ante i fascinantan grad Šibenik, ali vjerujte nam na riječ – svaka će se milja kojom se uvlačite u kopno isplatiti, jer privlačnost Skradina leži i u njegovoj enološko-gastronomskoj posebnosti.

Restoran Visovac Skradin / TZ Skradin

I slavni Anthony Bourdain ostao je zatečen viđenim, otkrivši cijelom svijetu strogo čuvanu tajne ovog povijesnog mjesta. Jedna od javnih tajni definitivno je skradinski rižoto, maratonska gastronomska delicija, satima polagano kuhan rižoto čije kuhanje treba preživjeti da bi se pričalo.

Naravno, najbolji je način uz lokalna vina, što je s oduševljenjem prihvatio slavni chef i putopisac, jer očaravajuće vrhunsko vino koje se do savršenstva njeguje u okolnim vinogradima i podrumima najbolji je suputnik za gastronomske maratone koji uključuju i lokalne sireve te nadaleko poznate pršute.

 

Premda se na ovom području s ponosom uzgajaju tradicijske sorte plavina i lasina, ovo je ipak carstvo prodornoga crvenog babića i bijelog debita, nekoć ne toliko popularne sorte.

Ivo Biočina

No danas savršene baze za eksperimentiranje i kreativnost – poput maceracije i odležavanja u hrastovim bačvama, a čije su „posljedice“ prihvatili mnogi restorani diljem svijeta, stavivši ova vina na svoje vinske karte.

Ivo Biočina

Ne žurite se otploviti iz Skradina, jer ćete u njegovoj blizini naići na tragove kultivacije ovog kraja od davnih dana, a posjet plovilom kombinirajte s dnevnim posjetom NP-u Krka i čuvenim slapovima koje krije ova prirodna atrakcija.

Na povratku k moru možete zamijetiti da stari vinogradi s novim nasadima doživljavaju renesansu u nepreglednom labirintu kamenih ograda na Srimi.

 

Zaplovite li još sjevernije, doći ćete na područje grada Zadra, koje ne krase autohtone vinske sorte, već „samo” prvoklasna proizvodnja vina, jer se u zadarskom zaleđu nalaze odlični novi nasadi i podrumi. Stoga vam savjetujemo da u restoranima u tom dijelu Jadrana isprobate etikete zadarskih vinara koje se sastoje od najboljih hrvatskih sorti, o čijoj kvaliteti govori činjenica da se neke od njih danas mogu pronaći i na drugim kontinentima.