Otok Šipan – kraljević Elafita

Otok Šipan – kraljević Elafita

Otok Šipan najveći je od Elafita i ima važnu ulogu na putovima nautičara. To je najbliža otočna oazica gdje možete noćiti u neposrednoj blizini Dubrovnika, istodobno uživajući u mirnoj otočkoj atmosferi bez pretjeranih utjecaja civilizacije.

 

Također, Šipan zajedno s obližnjim Jakljanom definira područje tzv. Boke false, dubokog zaljeva koji okružuju kopno, istočni dio Pelješca i spomenuti otoci. U tom jezerskom okruženju dobro sidrište oduvijek su tražili mnogi nautičari.

 

Sam Šipan zadržao je duh starog vremena, na tom otoku vrijeme je zaista stalo, a samo poneka renovacija starih ljetnikovaca daje naslutiti kako živimo u 21. stoljeću. Na tom otoku dva su glavna sidrišta, Suđurađ s istočne i Šipanska Luka sa zapadne strane otoka te dobro sidrište u prolazu Harpoti (velike jedrilice moraju paziti na električni kabel rastegnut iznad njega). Kada uplovite u Šipansku luku, sa sjeverne strane nalazi se maleni privez za jahte, a preko puta se nalazi nekoliko plutača.

 

Guinnessov rekorder i sigurna luka gdje je vrijeme stalo

U tom mjestu možete odlično jesti i uživati u lokalnim autohtonim specijalitetima po kojima je Šipanska Luka poznata i izvan granica Europe. Ako zavirite malo u unutrašnjost otoka, vidjet ćete veliko plodno polje i „mali milijun” maslina. Naime, Šipan je u Guinnessovu knjigu rekorda upisan zbog najvećeg broja maslina po četvornom metru, koje su posljedica tradicije, ali i činjenice da na otoku postoje izvori pitke vode. Stoga je Šipan u povijesti korišten kao „rezervno” polje dubrovačke republike, a plodna ravnica koja se prostire po sredini otoka danas uglavnom samo podsjeća na to doba.

 

Šipan je i otok bogate sakralne tradicije s čak četrdeset tri crkve koje su nekada stanovništvu služile i kao zaklon od piratskih upada, a kao spomen starih vremena danas možete vidjeti stare palače koje danas pomalo dobivaju novi sjaj, od kojih je najpoznatiji ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe u mjestu Suđurađ. U tom mjestu nalazi se maleni privez za nautičare na lukobranu uz trajektno pristanište, a zaljev je općenito dobar za sidrenje po zapadnim vjetrovima.

Južne obale ovog otoka strme su i nepristupačne, dok su njegove sjeverne obale blage, ali pogodne za sidrenje samo po dobrom vremenu jer su većinom izložene vjetru.

Da biste osjetili duh ovog malenog otoka morate provesti neko vrijeme uz njega i na njemu te uhvatiti neki samo Šipanu svojstven ritam života zbog kojeg ćete se, vjerujemo, kao i mnogi, ponovno vratiti na njegove obale.