Hvar – idealna nautička destinacija duže od 2400 godina

Hvar – idealna nautička destinacija duže od 2400 godina

Najstarije mjesto za jedrenje u Hrvatskoj

Hvar je uz Dubrovnik najpopularnije mjesto gdje odsjedaju brojni nautičari. Otok sunca, prekrasnih plaža, sjajnih restorana, mirnih uvala. Jednom riječju, jedan od najljepših otoka svijeta.

 

Osim grada Hvara, sjajna je nautička destinacija Stari Grad, i to više od 2400 godina. Može se slobodno reći kako je Stori Grod, kako ga zovu mještani, prvi grad u kojem se jedrilo u Hrvatskoj. Razlog je dugi zaljev koji poput koplja udara u srce gradića. Uvala duga nekoliko milja jedna je od najsigurnijih prirodnih uvala na Jadranu. Svojim oblikom slova V nudi zaklon od svih vjetrova osim od onih iz sjeverozapadnog smjera, a upravo je taj vjetar zaslužan za njezin kultni status među nautičarima. Maestral koji počinje puhati nešto prije podneva i pojačava svoju snagu do zalaska Sunca, kada se gotovo potpuno ugasi, pogonsko je gorivo za jedriličare, windsurfere i kitesurfere. Lako ih je prepoznati jer nose najveći osmijeh na svijetu.


Maestral je poznat kao dobar ljetni vjetar koji puše jednolično i postojanog je smjera. I savršeno se uklapa u vizuru Starog Grada i usnulih kuća starih nekoliko tisuća godina.

Starogradska uvala započinje poluotokom Kabalom na čijem je ulazu 80 metara visoka stijena. Jugoistočno od krme vašeg broda promatra vas Brusje, škrte, oštre goleti prošarane poljima lavande. Za nautičare koji će iznajmiti neki oblik prijevoza preporuka je odvesti se do vrha i zastati na prekrasnom vidikovcu s kojeg se vidi kako Kabal ima oblik prstiju jedne ruke. Kao da je i priroda željela sama sebi dati pet za vrhunsku kreaciju.

Starogradska je uvala prepuna mjesta koja među nautičarima uživaju kultni status i, što je još važnije, pružaju veliku sigurnost na sidru.

Prva uvala na sjevernoj strani ujedno je najveća. Zove se luka Tiha. Čini je sedam uvala, one na sjevernoj strani sigurne su od svih vjetrova, zapadne nisu sigurne po jugu, a Hobonj na istoku po lebićadi. Korisna je informacija kako tijekom ljeta radi i restoran u kojem se nautičari mogu opustiti. Na putu prema Starom Gradu, nakon što krmom ostavite Tihu, nalazi se Zavala. Prostrana, dosta duboka uvala ima mjesta za sidrenje, ljeti također radi restoran, a zbog položaja sunce u nju tijekom ljeta dopire do večernjih sati. Prije samog ulaska u Stari Grad vrijedi spomenuti i Arkadu koja nudi također vrlo mirno područje za sidrenje, a blizu je i hotelski kompleks. Prijevoz do samog grada moguć je i taksi-brodicama.

 

Uvale na južnoj strani starogradskog nautičkog „sefa” manje su i intimnije. Prva je Gračišće koja ima prekrasnu plažu prekrivenu oblutcima i molić na koji je moguće pristati gumenjakom te provesti dan na plaži u sjeni guste borove šume uz cvrčanje cvrčaka. Vrijedi spomenuti i Maslinicu, jedinu pješčanu plažu u uvali koja će biti vrlo interesantna nautičarima koji plove s djecom. Treba istaknuti kako većina uvala na južnoj strani u popodnevnim satima dobiva mnogo hlada pa su pogodne za ljude koji se ne žele pržiti na suncu.

 

Ako želite noćiti u samom gradu, Stari Grad ima mnogo mjesta na vezovima, a sidrenje je moguće i po sredini uvale. Posljednjih godina nautičari hrle u njega jer mjesta za sve ima i više nego dovoljno, a luka je pogotovo puna u danima kada se najavljuje nevera. Tada je dan najbolje provesti u jednom od najboljih prirodnih zaklona na Jadranskom moru i čekati da se vrijeme smiri.

Vjeko Begović

I na kopnu Stari Grad ima mnogo toga za ponuditi. Šetnja kroz pitoreskne kale vratit će vas u neka druga vremena. A kad maestral opet zapuše, vrijeme je za dizanje jedra. Baš kao što su to činili i stari Rimljani.