Srednji Velebit - Dabarski kukovi

Srednji Velebit - Dabarski kukovi

Kameno ali srdačno srce Velebita

U reljefu 143 kilometra dugačkog velebitskog masiva, posebno mjesto zauzimaju Dabarski kukovi u blizini Baških Oštarija. To je niz oštrih stjenovitih vrhova koji su se poput golemog zida, izranjajući iz zelenih dabarskih šuma i travnatih dolaca, ispružili smjerom usporednom s jadranskom obalom. U tom rastrganom nizu najviše se ističu Bačić kuk, Kukaline, Butinovača, Kiza, Grabar i Ljubičko brdo. Uzduž njihova sjeveroistočnog podnožja nalazi se niz prostranih kraških udolina, među kojima su tri najveće poznate pod imenom dabri (Crni, Ravni i Došen dabar) i dulibe (Bačić duliba i Crna duliba). Dabar i duliba stari su slavenski nazivi za duboke šumske udoline.

Velebit, Vrh Kize
Alan Čaplar

Uzdužni obilazak Dabarskih kukova hrptom predstavlja gotovo nemoguć penjački podvig, iako je po većem dijelu grebena Dabarskih kukova provedena planinarska markacija. Ipak, za uzdužni obilazak je potrebno dosta penjačke vještine, a zbog rastrganosti grebena, na mnogim mjestima prolazak nije moguć.

 

Bez obzira na to, Dabarski kukovi su vrlo pristupačni zahvaljujući stazama koje omogućavaju lak i ugodan prilaz s Baških Oštarija pod Dabarske kukove i uspone prema njima. Sa sjeveroistočne strane kukova prolazi lijepa šumska staza za Crni i Ravni dabar. Drugu, još lakšu varijantu prilaza iz Baških Oštarija u Ravni dabar predstavlja Premužićeva staza koja se proteže od Zavižana do Oštarija. Veoma značajna točka za posjet Dabarskim kukovima i dabrima je planinarski dom u Ravnom dabru.


Središte planinskog turizma i glavno planinarsko ishodište na Velebitu su Baške Ostarije. To je gorsko naselje na važnom velebitskom prijevoju između Gospića i Karlobaga. Na samom se oštarijskom prijevoju nalazi jedinstven kameni spomenik u obliku kocke, podignut 1846. godine u povodu dovršetka te važne velebitske ceste. Odatle je vrlo lijep vidik na more, ali je mjesto izloženo snažnoj buri, pa je poslije prijevoj izbjegnut kratkim tunelom. Spomenik je poznat pod imenom kubus. Na Baškim Oštarijama se nalaze dva planinarska doma te više objekata koji omogućuju smještaj gostiju.

Velebit
Alan Čaplar

Markirani planinarski putovi omogućuju zanimljive uspone s Baških Oštarija na desetak vrhova u okolici. Najljepše vidike nudi vrh Veliki Sadikovac (1286 m) koji je orijentiran na ličku stranu. S Baških Oštarija do vrha može se stići za sat i pol uspona. Ljubičko brdo (1320 m) vidi se iz Oštarija kao široko travnato bilo koje završava stijenama. S vrha se otvara širok vidik, jedan od najljepših na čitavome Velebitu, koji istodobno obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje. Ukupno za uspon trebaju dva sata. Najslikovitiji vrh Dabarskih kukova je Kiza (1274 m) na vapnenačkom grebenu u kojem se isprepliću mnogobrojni okomiti i kosi kukovi različitih oblika. Premda vrh nije osobito visok, zahvaljujući istaknutom položaju, vrh Kize je vrlo zahvalan vidikovac. S Baških Oštarija na vrh se stiže za sat i pol. Uspon na Bačić kuk (1304 m), najistaknutiji vrh u nizu Dabarskih kukova započinje u Bačić dulibi, isto kao i uspon na travnato Budakovo brdo (1317 m). U blizini se nalazi stanište endemične velebitske degenije.

 

Dođete li u Dabarske kukove otvorena srca i ako vam se posreći lijepo vrijeme i daleki vidici, otkrit ćete još mnogo zanimljivosti kojima se vrijedi čuditi i diviti, a posjet Dabarskim kukovima ostat će vam u ugodnom i neizbrisivom sjećanju.