www.croatia.hr
SummerIsHere Otkrij Hrvatsku Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra  

Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra

 
 
Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra
Veliko povećanje broja posjetitelja Zadra u posljednjih desetak godina s jedne je strane odraz globalnoga trenda, no zasigurno i posljedica ciljanih nastojanja Turističke zajednice grada Zadra. Što biste vi istaknuli kao najznačajnije kvalitativne pomake na području turističke ponude Zadra u tom razdoblju?
Grad Zadar iz godine u godinu postiže sve značajnije povećanje broja dolazaka turista i noćenja, kako iz osnova stalnog povećanja iskorištenosti kapaciteta, uglavnom hotelskog smještaja, tako i iz osnova povećanja kapaciteta, no svakako i zbog sustavnog rada Turističke zajednice grada (TZG) Zadra na pozicioniranju Zadra kao kvalitetne i sve poznatije turističke destinacije na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu, produženju turističke sezone i kontinuiranom podizanju atraktivnosti grada kao destinacije doživljaja i hit-odredišta za ljetni provod. S obzirom na sve uspješniju poziciju hrvatskog turističkog proizvoda, ali i ranije navedene napore TZG Zadra, Zadar sigurno zauzima svoju pravu poziciju kao jedna od najuspješnijih i najpoželjnijih hrvatskih turističkih destinacija, kojeg su i strani mediji proglasili »središtem zabave na Jadranu«, »novom hrvatskom prijestolnicom cool-a« i »novom zvijezdom Jadrana u usponu«. Uspješnosti Zadra kao turističke destinacije svakako doprinose i brojni infrastrukturni zahvati na području grada Zadra, a dugoročno i nastavak izgradnje terminala za cruisere u Novoj luci Gaženica, kao i poboljšanje međunarodnog prometa, posebice zračnog. Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji s Ryanairom i drugim zrakoplovnim kompanijama, Zadar je izvrsno povezan s velikim brojem europskih odredišta i, za Zadar i Hrvatsku, vrlo važnim emitivnim tržištima. Uz postojeće frekventne zračne linije i uvođenje novih, sa sigurnošću se može očekivati daljnji porast avio-gostiju. Svakako valja istaknuti i sve veći broj suvremenih hotela visoke kategorije, među njima i prvi hotel s pet zvijezdica te nove boutique hotele, kao i sve kvalitetniji privatni smještaj u povijesnoj jezgri grada.

Daljnje učvršćivanje pozicije Zadra kao destinacije kulturnog turizma i grada doživljaja s velikim brojem raznovrsnih kulturnih i zabavnih događanja te show programima u organizaciji Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, svakako će utjecati na daljnje povećanje broja gostiju, posebice tzv. »city-break« posjetitelja i onih željnih zabave i kulturnih doživljaja.
Svjesni smo kako sunce i more već odavno nisu glavni motiv dolaska gostiju u naš grad. Upravo su zbog toga Grad Zadar i TZG Zadra tijekom proteklih nekoliko godina znatnim financijskim sredstvima podržali veliki broj kulturnih manifestacija i samostalno organizirali veliki broj kvalitetnih zabavnih i glazbenih manifestacija s ciljem obogaćivanja i podizanja kvalitete turističke ponude. Organizacijom koncerata svjetskih atrakcija José Carrerasa, Natalie Cole, Zucchera, Seala, Lenny Kravitza, Paca de Lucía, skupina Gregorian i UB40, ime našeg grada uvršteno je na listu atraktivnih koncertnih destinacija, a građanima Zadra i njihovim gostima priređeni su nezaboravni glazbeno-scenski spektakli. Osim toga, Zadar je domaćin tradicionalnim kulturnim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Zadarsko kazališno ljeto, Festival suvremene glazbe, ali i cijelom nizu drugih 'manjih' zabavnih i koncertnih događanja.
Naravno, Zadar je k tome i grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa. Kao grad spomenik okružen povijesnim zidinama, Zadar je prava riznica arheološkog i spomeničkog blaga antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja, kao i brojnih suvremenih arhitektonskih ostvarenja poput prvih Morskih orgulja na svijetu. Grad je sa svojom izrazito razvedenom obalom i arhipelagom s 300-tinjak otoka i otočića smješten u samom srcu Jadrana te se nalazi u neposrednoj blizini čak 5 nacionalnih parkova i 3 parka prirode. Taj izvrsni spoj bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota svrstava Zadar i njegovu okolicu u sam vrh turističke ponude Hrvatske i svakako će utjecati na još snažniji turistički rast i dolazak sve većeg broja turista s tradicionalnih i novih emitivnih tržišta. Naša su očekivanja svakako velika i u odnosu na očekivani upis zadarskog episkopalnog kompleksa na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine, što će biti od velikog utjecaja na promociju grada Zadra kao grada kulture i destinacije kulturnog turizma.

Specifični i po mnogo čemu jedinstveni javni prostori grada, kao što su nadaleko poznate Morske orgulje, svakako su jedno od istaknutih obilježja Zadra, grada u čije je urbano tkivo doslovce utkana njegova tisućljetna povijest, obilježena mnogim previranjima. Kakav je Zadar danas grad, što je to što obilježava njegovu sadašnjost?
Morske orgulje, kao i novija instalacija Pozdrav Suncu arhitekta Nikole Bašića, uvelike su pomogli promociji Zadra u zemlji i inozemstvu te su u kratkom vremenu postali novi, suvremeni simboli našeg grada, a usuđujemo se reći i Hrvatske. Tisućljetna burna povijest, razaranja i stvaranja ostavili su svoje tragove u povijesnoj jezgri grada, no suvremeni je Zadar grad s brojnim sačuvanim spomenicima kulture iz svih povijesnih razdoblja na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih stilova. Posebnost grada je upravo u tom neodoljivom spoju povijesti i suvremenosti, koja privlači poštovatelje i ljubitelje povijesnih spomenika i kulturne baštine, umjetnike, turiste i njegove građane. Zadar je kao rijetko koji grad na hrvatskoj obali Jadrana grad s velikim otvorenim javnim površinama i perivojima koji stoje na raspolaganju pješacima te im omogućuju šetnju kroz povijest, ali i doživljaj suvremenog života. Podsjetimo se, Zadar je i sveučilišni grad s najstarijim sveučilištem na hrvatskom tlu, grad mladih koji osvaja svojom posebnom atmosferom i bogatim životom.

Što je ono što eventualno nedostaje gradu Zadru da bi u punom smislu mogao razviti sve svoje turističke potencijale?
Sami smo sebi postavili vrlo visoke ciljeve i visoka mjerila, zahvaljujući čemu već bilježimo značajan napredak u boljem pozicioniranju Zadra kao turističke destinacije i kreiranju turističke ponude. Potencijal grada Zadra je u turističkom smislu velik, a kontinuiranim radom na već zacrtanim smjernicama može se postići još puno više. Na planu uređenosti turističkih zona još nismo zadovoljni cjelokupnim izgledom, no iz godine u godinu sve je veća i vidljivija uređenost naših turističkih mjesta, te samog grada Zadra, posebice njegovih javnih prostora u povijesnoj jezgri, što utječe na zadovoljstvo građana i gostiju. Zadru svakako nedostaju hotelski kapaciteti čija je izgradnja ili prenamjena objekata planirana u skoroj budućnosti i to u neposrednom okruženju središta grada. Također, svjesni smo problema nedostatka suvremenog kongresnog centra čija bi izgradnja utjecala na snažniji razvoj kongresnog turizma i znatno produženje turističke sezone.

Zadarsko bogato kulturno naslijeđe zasigurno može doprinijeti promociji grada kao poželjne turističke destinacije i daleko izvan granica Hrvatske. Kakva su vaša nastojanja na tom polju?
Izuzetno smo ponosni na bogatstvo kulturnog naslijeđa našeg grada, koje se trudimo što kvalitetnije prezentirati i vrednovati pri svim našim promotivnim aktivnostima. Uz bogato spomeničko naslijeđe u Zadru se nalazi i nekoliko vrlo vrijednih muzeja za koje, s obzirom na veličinu grada, možemo reći kako daleko nadmašuju lokalne ili nacionalne okvire. Izvrsno surađujemo s Muzejom antičkog stakla, Arheološkim muzejom, Zbirkom umjetnina franjevačkog samostana i Narodnim muzejom Zadar koji upravo ovih dana slavi svoju slavnu 180. obljetnicu, no posebno smo ponosni na Stalnu izložbu crkvene umjetnosti poznatiju pod imenom »Zlato i srebro Zadra«. Izlošci upravo te neprocjenjive zbirke umjetnina čine glavninu izložbe srednjovjekovne umjetnosti u Hrvatskoj izložene ove jeseni i zime u prestižnom pariškom muzeju srednjovjekovne umjetnosti Musée de Cluny. Ne treba posebno isticati koliko ta i slične aktivnosti doprinose promociji Zadra i Hrvatske te naše kulturne baštine u inozemstvu, a nadamo se kako će svakako potaknuti i novi val turističkih dolazaka.

Očekuje li i ove godine građane grada Zadra i njihove goste ugodan i zabavan prosinac, uz prigodne programe?
Prosinac je i u Zadru vrijeme živosti u očekivanju božićnih i novogodišnjih radosti. Grad Zadar i TZG Zadra pripremaju prigodne programe kojima će se obilježiti blagdani svetog Nikole i u Zadru popularnije svete Lucije, u gradu se organiziraju brojne humanitarne akcije i koncerti sve do božićnih i novogodišnjih blagdana. Novost u ovogodišnjoj ponudi je veliko natkriveno klizalište na zadarskom Forumu na kojem će se u jutarnjim satima organizirati škola klizanja za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a u poslijepodnevnim i večernjim satima klizanje i zabava za odrasle. Za doček Nove godine priprema se već tradicionalni doček za Zadrane i njihove goste na nekoliko pozornica i više lokacija povijesne jezgre uz sudjelovanje lokalnih glazbenika i ugostitelja, kada će se cijeli Grad ponovno pretvoriti u jednu veliku zonu dobre zabave i dobrog raspoloženja. Svoje novogodišnje programe organizira i pet zadarskih hotela, kao i poznati zadarski klub Arsenal.

www.tzzadar.hr
www.facebook.com/zadart

 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies