www.croatia.hr
SummerIsHere Otkrij Hrvatsku Veseljko Velčić, počasni predsjednik Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga  

Veseljko Velčić, počasni predsjednik Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga

 
 
Veseljko Velčić, počasni predsjednik Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga
Nakon gotovo desetogodišnjeg rada, kako biste - kao počasni predsjednik jedne od najpoznatijih katedri Čakavskog sabora u Istri i na Kvarneru - ocijenili najvažniji rezultat Vašeg rada?
Predsjedništvo Katedre, skupština i naši redovni i počasni članovi Katedre već su u prvim godinama rada raspravili i definirali u Statutu Katedre 14 područja naše gotovo dvije tisuće godina stare i bogate povijesne i kulturne baštine. Kao predsjednik držao sam se definiranih ciljeva i metoda rada u Statutu. Metaforički govoreći - u uvjetima političke, ekonomske i pravne krize u Republici Hrvatskoj - meni su uzori bili mošćenički župani, najstariji i najpošteniji ljudi, koje je narod birao svake godine u mjesecu 'febraju' na Kandaloru (Svijećnicu), nakon što su položili članovima Malog vijeća Izvješće o svom godišnjem radu. Kao u Novom Vinodolskom i u drugim povijesnim gradovima u Primorsko-goranskoj županiji, naši pretci su živjeli prema Mošćeničkim zakonima i statutima. Međutim, ocjenu i najvažniji rezultat moga rada definirao je dopredsjednik, profesor Robert Mohović.
 
Prof. dr. sc. Robert Mohović, dopredsjednik Katedre izručio mi je na proslavi Povijesnog dana Mošćenice na Kandaloru 2012. u ime Predsjedništva i članova Katedre povelju »Mošćenice - živi povijesni grad«. Ova Povelja mi je dodijeljena, temeljem članka 35. Statuta, »za izuzetan doprinos u oganizaciji proučavanja i prezentacije povijesti i kulturne baštine Općine Mošćenička Draga«.

U objašnjenju Povelje definiran je moj gotovo desetogodišnji rad na sljedeći način: »Veseljku Velčiću dodjeljuje se ova Povelja za nemjerljiv doprinos pri osnivanju i devetogodišnjem djelovanju Katedre, posebno u pripremi i realizaciji brojnih programa i projekata, poticanju istraživanja, prezentacije rezultata i edukacije, povezivanju s akademskom zajednicom i kulturnim institucijama, nesebičnim radom na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine šireg zavičaja, kao i neumornom i vizionarskom vođenju Katedre«.

Inzistiranjem na dugoročnim ciljevima, na viziji i revitalizaciji načeg užeg i šireg zavičaja na temeljima i kontinuitetu bogate povijesne i kulturne baštine mogli smo doći do zaista velikih otkrića samo metodom i organizacijom rada kako je to definirao dopredsjednik Robert Mohović.

Mošćenička Draga je turistička općina - je li Katedra svojim projektima unaprijedila kulturni turizam na tom području?

Umjesto da na to pitanje odgovorim osobno molim Vas da citirate mišljenje pomoćnika direktora Hrvatske turističke zajednice za kulturni turizam, prof. Mila Sršena. U svojoj pozdravnoj riječi upućenoj Izbornoj skupštini Katedre u svibnju 2012. on je - čestitajući Katedri Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga na postignutim rezultatima u 2011. - rekao: »Općina Mošćenička Draga postala je poznata po inicijativama Katedre da se razvije sadržajno kulturni turizam, istražujući i prezentirajući veliko bogatstvo zavičajne povijesne i kulturne baštine.« Gospodin Sršen je istaknuo da je pratio šest godina istraživanja »Mošćenica kao jedinstveni živi povijesni gradić« te je izjavio da je impresioniran otkrićima 14 područja odnosno dugoročnih projekata koje sustavno istražujemo. To je obrazložio na sljedeći način:
»Objavljivanjem Mošćeničkog zbornika br. 5 (2008.) u suradnji s Europskom institucijom ECOVAST-om pokrenuta je revitalizacija povijesnih gradića ne samo u Primorsko-goranskoj županiji već u čitavoj Republici Hrvatskoj i time su ostvareni izuzetni doprinosi za definiranje bitnog dijela kulturne politike i strategije naše zemlje. Mošćenički zbornik br. 6 mogao bi postati udžbenik svim povijesnim gradićima i u drugim županijama Hrvatske u sagledavanju složenosti revitalizacije i spašavanja blizu šest stotina često zapuštenih srednjovjekovnih kaštela i gradića.«

Nadalje, Milo Sršen podržao je, u ime Ureda za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice, naše inicijative definirane u »Mošćeničkom memorandumu« u nastojanju da izradimo jedinstvenu metodologiju revitalizacije povijesnih gradića i okoliša, polazeći od današnjih turističkih i drugih resursa i potencijala za održivi razvitak te stvaranja organizacije svih sudionika na razini općine/grada, županije i Republike Hrvatske. Zbog tih razloga Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice na prijedlog Savjeta Ureda za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice donijelo je odluku da se Katedri Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga ove godine dodijeli potpora za promociju Mošćeničkog zbornika br. 6 i pokretanje intenzivnije suradnje povijesnih gradića u Primorsko-goranskoj županiji.

Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, a Vi posebno, inicirali ste znanstvena interdisciplinarna istraživanja staroslavenske/hrvatske mitologije i Perunovog svetišta u Trebišćima ispod brda Perun na obroncima Učke. Neki smatraju ova otkrića najvećim budućim spomenicima u Hrvatskoj?
Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dovršili smo na VII. znanstvenom skupu u Mošćenicama, u listopadu 2011. godine, raspravu o značenju trilogije akademika Radoslava Katičića. Evo što o značenju ovog drugoročnog projekta Katedre kaže dr. sc. Tomo Vinšćak, voditelj grupe znanstvenih djelatnika i domaćih 'terenaca':
»Katedra čakavskog sabora bila je suizdavač prilikom tiskanja knjiga akademika Radoslava Katičićia, »Božanski boj« 2008., »Zeleni lug« 2010. i »Gazdarica na vratima« 2011. godine. Objavljivanjem ove trilogije akademika Katičića zaokružen je autorov više od desetljeća dug istraživački rad koji nas vodi tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine. Ta božanska trilogija akademika Katičića svrstava Hrvatsku i Hrvate u red rijetkih europskih zemalja koje imaju tako sustavno i znanstveno utemeljeno istraženu i prezentiranu pretkršćansku baštinu a ta baština tvori i suvremeni hrvatski identitet.

Katedra traži potporu za dugoročni projekt pod nazivom Prezentacija Perunovog svetišta na obroncima Učke iznad Mošćenica. Tu se u prvom redu misli na nastavak interdisciplinarnih istraživanja prostora oko brda Peruna koja će se odvijati u okvirima toponomastičkih istraživanja gorskih vrhunaca koji nose ime po staroslavenskom bogu Perunu, studija krajolika, arheoloških istraživanja na mitskim lokalitetima, daljnja nadogradnja povijesno-mitskih staza Perunovog prostora te izgradnja glavnog središta znanstvenih istraživanja stare slavenske mitologije u Hrvatskoj. Uz pomoć Općine Mošćenička Draga i njihove Turističke zajednice te uz profesionalnu pomoć tvrtke MUZE d.o.o. osniva se posebna udruga pod nazivom Ekomuzej Mošćenička Draga kojoj će glavni cilj biti osmisliti i realizirati prezentaciju Perunova svetišta na padinama Učke.

Budući da se radi o istraživanjima i projektima na kojima rade eminentni domaći stručnjaci i znanstvenici i da takvih istraživanja do sada nije bilo na našim prostorima, opravdano je očekivati da će ovi projekti iznjedriti vrijedan doprinos boljem poznavanju rane hrvatske povijesti i opravdati odobrena financijska sredstva. Muzej koji se planira izgraditi u osebujnom zaselku Trebišća bit će prvi takve vrste na hrvatskom tlu i privući će pažnju domaće i strane znanstvene i šire javnosti.«

Kakvi su planovi za daljnje djelovanje Katedre?
Katedra je u 2011. godini izgradila dugoročnu politiku i istraživanja u većem dijelu područja, a u nekim područjima dovršila prvu fazu istraživanja (projekti: Mošćenice živi povijesni grad i Mošćenišćina; Brseč živi povijesni grad i Brsešćina; Graditeljsko naslijeđe u Općini Mošćenička Draga; Srednjovjekovno pravo; Povijest glagoljice i glagoljaštva u Općini Mošćenička Draga; Hrvatski početci na padinama Učke i Peruna; Likovno i glazbeno stvaralaštvo u našem zavičaju; Proučavanje pomorstva i ribarstva sa središtem u Mošćeničkoj Dragi).

U drugoj fazi Katedra mora nastojati da istražena područja naše zavičajne prirodne, povijesne i kulturne baštine revitalizira i prezentira na profesionalan način. Katedra je zato prihvatila i inicirala suradnju Općine Mošćenička Draga i Turističke zajednice Mošćeničke Drage s tvrtkom MUZE d.o.o. iz Zagreba da se izradi osnovna dokumentacija i osnuje krovna organizacija Ekomuzej Mošćenička Draga. Sudjelujući u radionicama članovi Katedre doprinijeli su u pripremama izrade glavnih dokumenata, te akcijskog plana i programa buduće udruge Ekomuzeja Mošćenička Draga.
 
Polazeći od programa realiziranih u 2011. godini i početkom 2012. godine Katedra će definirati svoje programe za razdoblje od 2012. do 2017. godine usklađujući ih sa razvojem Općine Mošćenička Draga, Turističkom zajednicom i drugim primarnim i sekundarnim dionicima u općini, u Primorsko-goranskoj županiji i u Republici Hrvatskoj.


Osnovni podaci o Katedri Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga
Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga je neprofitabilna nestranačka udruga koja istražuje i prezentira građu iz 2300 godina kontinuiteta održivog razvoja hrvatske povijesti i kulture užeg zavičaja te o tome educira svoje redovne članove i sve građane Općine Mošćenička Draga.

Katedra je osnovana 2003. godine i jedna je od 26 katedri u zajednici Čakavskog sabora sa sjedištem u Žminju. Ona broji 45 redovnih članova, većinom stanovnika Mošćeničke Drage, 55 počasnih članova (koji žive u Rijeci, Zagrebu, Puli, ali i Münchenu, Berlinu, Lilleu i New Yorku).
Katedru aktivno podržava 65 čakavčića, đaka osnovnih škola u Mošćeničkoj Dragi, Mošćenicama i Brseču.
Programe znanstvenih istraživanja Katedra organizira sa stotinjak znanstvenih djelatnika i studenata sa sveučilišta u Rijeci i Zagrebu.

Katedra čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga
Mošćenice 21/II, 51417 Mošćenička Draga
Zoran Soldatić, predsjednik Katedre
Tajništvo Katedre - tel.: 051 739 045, fax: 051 739 044
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies