www.croatia.hr
Mediteran kakav je nekad bio

Rabska torta

 
 
Rabska torta

U kruni hrvatske gastronomske baštine jedan od novootkrivenih dragulja svakako je i Rabska torta, jedan od najprepoznatljivijih proizvoda otoka Raba.

Iako se radi o kolaču kojeg danas ne bismo opisali kao tortu, u srednjemu vijeku, kada nastaje, predstavlja ekskluzivni specijalitet. Kao što mu i ime govori potječe s Raba, sjevernojadranskog otoka na kome je smješten grad Rab, arhetip sjevernojadranskog grada romanike i renesanse, nastaloga na temeljima antike. I Rabska torta je produkt  istog takvog kulturnog kruga.

U smislu regija srednjovjekovne kuhinje, Rabska torta prirodno pripada mediteranskom kulinarskom području. Riječ je o srednjovjekovnom receptu, navodno zabilježenom već 1177. godine, kada je po legendi torta prvi put poslužena papi Aleksandru III. koji je posjetio Rab i blagoslovio katedralu Uznesenja Marijina. Navodno je papu do Raba dovelo nevrijeme, prilikom prelaska Jadrana s pratnjom od deset galija, upravo u vrijeme završetka gradnje rapske katedrale.

Zamjetno je da recept sadrži i korice limuna i naranče. Limun je, kao i naranča, u južnu Europu stigao preko arapske Sicilije. Tako je i Rabska torta svojevrsni pokazatelj mediteranske srednjovjekovne kulture, od »arapske« naranče i limuna, preko badema koji predstavlja autentično mediteransku namirnicu, kultiviranu još od brončanog doba. Po tradiciji, za Rabsku tortu koriste se bademi s Luna na otoku Pagu. Za aromu dodaje se maraskino, domaći liker koji se dobiva od višnje maraske, čija je prva receptura zabilježena u zadarskom dominikanskom samostanu u 16. stoljeću.

Najstariji poznati recept Rabske torte sačuvale su redovnice benediktinke Samostana sv. Andrije, gdje se čuva i zapis u kojemu stoji da se torta izrađuje od hostija, jaja i badema. Kada se navodi termin hostija u originalnom receptu, misli se na tankoću tijesta ili tip tijesta s bjelanjcima, nikako ne na euharistijsku hostiju što bismo prvo mogli pomisliti. Taj recept međutim ne sadrži mjere sastojaka i u tom je smislu više podsjetnik za nekoga tko je već upućen u izradu. Tajnost recepta bila je dio kolektivnog gradskog identiteta. Rabska torta posluživala se za veće blagdane, krstitke, pričesti ili vjenčanja.

 O povijesti torte postoji mišljenje da su redovnice papi htjele poslužiti kolač iz njegovog rodnog kraja, no zabunom je stvoren novi. Također se spekulira da je papa kolač donio sa sobom, te su ga rapski domaćini preuzeli. Bilo kako bilo, radi se o ekskluzivnom kolaču te je Rabska torta započela svoj gastronomski put kao desert rezerviran za plemiće i bogatije građane. Torta se izrađivala u obliku puža, posuta šećerom. Može biti i u obliku srca, broja, potkove, a najjednostavniji oblik je duguljasti hljebčić. 

 Autohtoni specijalitet danas je pretvoren u originalan suvenir kojeg proizvode domaći proizvođači te se koristi u svim promidžbeno-promotivnim aktivnostima koje se obavljaju tijekom cijele godine u Hrvatskoj i inozemstvu. Rabska torta je delicija koju gotovo svaki turist prilikom svog boravka na Rabu proba. Po riječima gospođe Vilme Brna, vlasnice slastičarnice Vilma koja proizvodi Rabsku tortu i brojne druge tradicionalne slastice, Rabska torta prenosi dašak tradicije i povijesti u mnoge krajeve svijeta. U svojoj ponudi Rabsku tortu imaju gotovo svi rapski restorani.

www.tzg-rab.hr
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies