www.croatia.hr
Mediteran kakav je nekad bio

Muzej u loncu

 
 
Muzej u loncu
»Muzej u loncu« je blog Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Pokrenut je sa željom da poticanjem otkrivanja i pripreme, rekonstrukcijom i dokumentacijom zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, ispitivanjem kazivača i istraživanjem povijesti, između ostaloga doprinese i gastronomsko-turističkom profiliranju ovoga dijela Slavonije.

Pripremajući za ovogodišnji Dan muzeja izložbu »Baš se nekad dobro jelo« o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine početkom 20. stoljeća, djelatnici Muzeja shvatili su kako tradicija prehrane pod pritiskom globalizacije, osuvremenjivanja, brzog života, ali i stigme »nezdrave masne prehrane« nezaustavljivo nestaje. U uvodu bloga »Muzej u loncu« istaknuto je da prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, nego filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto stil života koji ovisi o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima. Želja autora projekta je da potaknu sugrađane da o tome razmišljaju i da im se obraćaju sa svojim sjećanjima, obiteljskim receptima, te predmetima iz kuhinja svojih baka.
Tradicijska kuhinja Požeštine riznica je skromnih i jednostavnih, ali domišljatih seoskih jela duboko prožetih životnim običajima i godišnjim radovima, te požeških gradskih jela zamješanih u loncu nacionalno šarolike Austro-Ugarske Monarhije koji ih je oblikovao. Od povijesnih zapisa, neobjavljenih rukopisnih sjećanja, dokumenata, svakodnevne evidencije obroka najdugovječnijeg požeškog gradonačelnika Franje Cirakija početkom 20. stoljeća, pa sve do živućih kazivača i dakako volontera u rekonstrukciji, ekipa »Muzeja u loncu« uspjela je ući u trag mnogim već odavno zaboravljenim, zanimljivim jelima ovoga kraja poput vinogradarskog ćevapa, kolača požeških pijanaca, obrednih peretaca, meda od šećerne repe, umaka od kiseliša.
Riječ je o muzejskom istraživanju tradicijske prehrane, te prezentaciji tijeka i rezultata istraživanja putem interneta putem objavljivanja fotodokumentacije i rekonstrukcije pojedinog jela in situ, recepta, načina pripreme, te povijesno i etnološki utemeljene priče koja svako prikazano jelo stavlja u kontekst turistički zanimljivog proizvoda. Odgovorna za blog je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirjana Šperanda, autorica istraživanja i tekstova je Maja Žebčević Matić, autor fotografija je Boris Knez, suradnica pri istraživanju je Dubravka Matoković, a za izradu bloga zadužen je Mario Križanac.
Želja Gradskog muzeja Požega je da »Muzej u loncu« bude prije svega dobronamjerni poticaj vrednovanja tradicijske prehrane Požege i Požeštine kao dijela Slavonije, a zasigurno će iznjedriti još koje jelo za popis Pravilnika o utvrđivanju posebnih standarda - hrvatske autohtone kuhinje. Slijedom toga, »Muzej u loncu« će pomoći i u osvještavanju potrebe zaštite jela, jer je do sada u Slavoniji, regiji koja je na glasu dobrog ića i pića, kao takav prepoznat samo kulen.
Pokretna izložba »Baš se nekad dobro jelo« izvrstan je poligon za promoviranje turističko-gastronomskih posebnosti Požege i Požeštine u mnogim turističkim destinacijama Hrvatske i šire, uz prigodna zanimljiva predavanja, prezentacije i dakako degustacije seoskih i gradskih jela poput trganaca, drobca, radecki riže, kiflkoha, paštete od šunke, bazlamača, trijeti, požeškog ćevapa, vajsupe... Blog »Muzej u loncu« naveo je autorski tim i na ideju testiranja ovog virtualnog načina prenošenja tradicijskih znanja, putem uspješnih radionica, posebno s mladima koji uče sami izrađivati zdravu zaboravljenu tradicijsku hranu, premošćavajući tako suvremeni generacijski jaz.
Ipak, konačni cilj je zaživljavanje novootkrivenih tradicijskih jela uz održivu priču o etno i povijesnoj podlozi u nizu projekata inovativnih turističkih aranžmana, od ugostiteljsko-restoranskih ponuda, izrade gastro suvenira (suhi kolači poput požeških pijanca, požeških pogačica s vinom, uskrsnih obrednih pereca), preko degustacija, predavanja, izložbi, osmišljavanja gastro suvenira, do poticanja proizvodnje ručno proizvedenih namirnica i sastojaka tradicijske hrane poput meda od šećerne repe, turšije od krušaka miholjača, pekmeza od šljiva bez šećera, osušenog voća i povrća...
Uspjeh e-prezentacije »Muzej u loncu« kojega ljudi rado posjećuju otvorio je vrata novim idejama i projektima kulturnog turizma. Riječ je o inicijativi koja je čvrsto stručno utemeljena, jakog je potencijala za razvoj u mnogim segmentima te iznimno poticajna.

www.gmp.hr/blog/
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies