www.croatia.hr
SummerIsHere Otkrij Hrvatsku Mr.sc. Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije, Istarska županija  

Mr.sc. Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije, Istarska županija

 
 
Mr.sc. Manuela Hrvatin, viša savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije, Istarska županija
Ideatorica ste i voditeljica projekta Istra Inspirit, predstavljenog u travanjskom broju Newslettera za kulturni turizam. Riječ je o novom istarskom projektu koji posjeduje puni potencijal da u svojoj sljedećoj fazi, po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ravnopravno konkurira i za korištenje sredstava iz strukturnih fondova EU. Kada je riječ o korištenju sredstava EU fondova, Istra se obično uzima kao ponajbolji primjer korištenja takvih mogućnosti i to u vrlo širokom spektru djelatnosti. Zašto je tomu tako te što su konkretne specifičnosti istarskog modela suradnje s EU?
Svaki od devet doživljaja obuhvaćenih projektom Istra Inspirit ima za zadatak da nakon priče koju prezentiramo i prodajemo kao novi proizvod, bude financiran iz EU fondova. Tako da nam je u cilju da rimsko kazalište u Puli, kaštele u Svetvinčentu i Pazinu, arheološko nalazište u Medulinu, svjetionik u Savudriji, rudnik u Labinu, stare obrte u Buzetu, batane u Rovinju ili druge povijesno vrijedne lokacije u Inspiritu osvježimo i renoviramo, restauriramo ili istražimo te tako uz 'šugo' dobijemo i očuvanu bazu za razvoj kulturnog turizma, ali i da očuvamo kulturno povijesnu baštinu.
Istra je započela s korištenjem sredstava iz fondova EU prije 10 godina. Višemilijunska dobivena sredstva (40 mil. eur, 140 projekata) su rezultat minulog rada dobre ekipe, educiranog kadra iz javne uprave i podrške našeg menagmenta koji je fondove postavio kao visoki prioritet. Snagu povlačenja EU novca čini 50 europrojektanata u Istarskoj županiji. Definiram naš rad kao: multipraktik ljudi, ugrožena vrsta, prekovremene pčelice, društveno osviješteni i bezobrazno odgovorni. Mi nismo konzultanti, mi radimo na projektima za boljitak našeg poluotoka pritom misleći na budućnost Istre i naših nadolazećih naraštaja. U tome je razlika. Bez dodatne naknade, s ljubavlju...
Smatram da je do sada bilo premalo natječaja za turizam i mi sad čekamo novu šansu. Radila sam na prekograničnim projektima vezanim uz kulturu i turizam i vidljivo je u Istri i infrastrukturno i materijalno što smo sve učinili. Osim kulturne strategije koja nam daje smjernice, županijski Upravni odjeli za turizam i Upravni odjel za kulturu usko surađuju, a Inspirit je dijete te suradnje. Zajedno s Turističkom zajednicom i Istarskom razvojnom agencijom ovo dijete može postati čovjek. Bitno je samo dobro surađivati za isti cilj!

Kao osoba s bogatim iskustvom u radu na pripremanju projekata koji se kandidiraju za razne fondove EU, što biste savjetovali kolegama koji su tek na početku planiranja međunarodnih projekata? Kako kvalitetno početi?
Nikad nije kasno za započeti ali CV koji smo mi stvorili do sada daje nam na važnosti i boduje nas kao ozbiljnog i iskusnog partnera. Treba puno rada i odricanja, edukacije i strpljenja, ali najviše što treba jest voljeti ono što se kandidira i implementira. Svaki projekt koji je financiran naš je autorski rad. Mobilizacija katastra, konzervatora, pravnika, računovodstva, struke, troškovnika, dozvola i dobrog partnerstva. Treba vjerovati u projekt koji zamisliš i jasno obrazložiti zašto je on društveno važan. I onda zvjezdice EU dobivaju smisao…

Imate i iskustvo sveučilišnog predavača na interdisciplinarnom studiju pulskog sveučilišta »Kultura i turizam«. Kako iz akademske pozicije možete ocijeniti napredak kulturnog turizma u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina? Je li u Hrvatskoj kulturna baština dovoljno iskorišten turistički resurs?
Pohvalno je da su na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uveli taj kolegij. Radili smo na međunarodnim projektima i projektima CBC suradnje (cross border). Želja nam je bila da zainteresiramo mlade, naučimo ih PCM i sve oko natječaja i projekata koji su u predpristupnom razdoblju na raspolaganju, ali i kako se spremiti za buduće strukturne fondove. Projekti čine i nova zapošljavanja koja trebamo na tržištu. Ovakvi tečajevi koštaju puno novaca, a kolegica i ja smo predavale na kolegiju u sklopu studija. Zar to nije izazov za studente, ali i za nas? Shvatile smo da im treba teren i praksa i ove godine startao je Inspirit Praktikum. Prijavljeno je 55 studenata koji će u sklopu Inspirita odrađivati praksu i za to dobivati ECTS bodove. Ovo je prvi put da na ovaj način surađuju Županija i Sveučilište. Rezultati su nevjerojatni! Istra - inspiracija, predstaviti je kao DRUKČIJU!
Kulturna baština je prezentirana pasivno. Inspirit je predstavlja aktivno. To je dobar primjer neopterećenog educiranja gostiju: povijesna nekretnina, kostimi, emocije, gastro i eno gušti iz određenih povijesnih razdoblja. Današnji turisti žele nešto više, a mi im to kroz Inspirit nudimo. Svaki od povijesnih lokaliteta koji će oni kroz naše doživljaje posjetiti, zasigurno će drugačije doživjeti kroz priču i emociju, vraćanje stotina godina unatrag kroz povijest, nego li da su ga posjetili s fotoaparatom i kartom u ruci. Doživljaj koji im mi nudimo će zapamtiti jer je interaktivan. Pasivan posjet, primjerice, arheološkom lokalitetu, koji je tek jedan od niza takvih u Istri, vjerojatno neće ostati dugo u sjećanju.

Kada je riječ načelno o obrazovanju hrvatskih turističkih djelatnika, kako procjenjujete postojeće stanje? Imamo li doista dovoljno kvalitetan kadar?
Trude se vodiči, ima jako loših ali i jako dobrih. Kroz Revitas projekt educirali smo i vodiče i dali im neku novu dimenziju Istre. Treba biti više kostimiranih, ali svakako educiranih i raspoloženih vodiča. Prije svega treba dobro poznavati Istru, ne samo povijesne činjenice, već priče, legende i mitove.
Na Praktikumu smo ove godine podijelili studente 3. godine Kulture i turizma u grupe. Marketing, internet, društvene mreže, paketi za post i pred sezonu i produkcije tj. organizacija Inspirit doživljaja. Sjajna ekipa i veliki mladenački entuzijazam. Vidi se da im nedostaje prakse ali nas troje velikih Inspirita od njih tražimo da postanu Inspiriti na način da otkrivaju svaki djelić Istre, da pišu slogane kad ih nešto inspirira, da uče o legendama i slušaju naše mudrace (povjesničare, novinare, općenito ljude koji znaju puno o Istri). Da je zavole i osjete, kako bi je poslije prezentirali na najbolji način. Inspirt corner u hotelima bit će zadaća naših studenata. Moraju predstaviti drugačiju Istru. Nema klasike. Istra nadahnjuje i inspirira i to je ono što treba prenijeti turistima. Trebamo im dati atrakciju i prenijeti emociju koju prije toga trebamo sami osjetiti.

Govoreći o kulturnoj baštini kao turističkom resursu, nameće se pitanje nužne suradnje s obrazovnim, znanstvenim i upravnim institucijama koje se bave zaštitom i očuvanjem kulturne baštine. Kako biste ocijenili suradnju između turističkih djelatnika i tih institucija? Postoji li institucionaliziran sustav suradnje ili ipak sve ovisi o dobroj volji pojedinaca?
Pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Curić Branko, priča da u Toscani postoji jedan Odjel, onaj za turizam i kulturu - zajedno. Mislim da smo mi zreli za to. Neki misle da je to prostituiranje kulture, ali ovakvim malim revolucijama dokazujemo da jedno bez drugoga ne može i da nam zemlja ostaje neatraktivna ako je ne osvježimo novim pristupom. To je budućnost, a mi moramo biti u korak s vremenom, ukoliko želimo biti konkurentni. Ne radi se tu o prostituiranju, već o otkrivanju nečega što je oduvijek tu, samo nije u pravoj mjeri zamijećeno ili na pravi način predstavljeno. Volja pojedinaca svakako je na prvom mjestu.

Hrvatska se nalazi pri kraju procesa pristupanja Europskoj Uniji. Što će se nakon ulaska u EU promijeniti u sustavu natječaja za sredstva iz europskih fondova te što to izravno znači za projekte iz područja kulturnog turizma?
Lista prioriteta je sačinjena i predstavljena kod nas i trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije za buduća financiranja. Kada budemo znali sve što piše u Operativnim programima lakše ćemo pripremiti projekte. Tiho priznajem da smo uvijek bili korak brži od državnih odluka glede fondova, ali bez tih odluka mi sami ne možemo dalje. Zato, dajte nam informacije i mi grabimo bez ustručavanja...
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies