www.croatia.hr
SummerIsHere Otkrij Hrvatsku Melita Peroković, direktorica TZO Fažana  

Melita Peroković, direktorica TZO Fažana

 
 
Melita Peroković, direktorica TZO Fažana
Važno gospodarsko središte rimske civilizacija te ruralno i urbano središte u srednjemu vijeku, Fažana je doživjela veliki gospodarski procvat u 20. stoljeću, između dva rata, kada se naglo razvija i turizam na tom prostoru. Kako biste opisali odnosno predstavili suvremenu Fažanu?
Čarobno malo mjesto kako ga je za svog boravka u Istri nazvao talijanski redatelj Pier Paolo Pasolini, Fažana je danas turističko odredište autentičnog doživljaja života uz more. Šarmom starogradske jezgre, ribarima koji i danas kao i vjekovima prije čiste i krpaju mreže na kamenoj rivi, kvalitetnim konobama i restoranima direktno uz more te prekrasnom šetnicom i plažama duž cijele obale, pruža prije svega ljepotu življenja mještanima Fažane, a taj doživljaj s nama dijele posjetitelji i turisti.

Ne samo iznimno bogata, već i iznimno raznolika tradicija ovoga gradića, čvrsti je temelj profiliranja Fažane kao turističke destinacije. Koja su osnovna načela kojima ste se vodili pri osmišljavanju specifičnih programa?
Turistička zajednica Općine Fažana osnovana je 2002. godine i razmišljajući kako od nepoznate turističke destinacije s nerazvijenom komunalnom i turističkom infrastrukturom dostići visoki stupanj razvoja turističke ponude Istre, odlučili smo da svoju tadašnju slabost pretvorimo u prednost.
Premda na razini Općine nije postojao dokument o strategiji razvoja, bila je jasna orijentacija o održivom razvoju baziranom na turizmu. Turistička nerazvijenost, ali postojanje osvještenosti mještana o potrebi kvalitetnog upravljanja destinacijom, omogućila nam je da planirano i kontrolirano zajedno s Općinom i svim turističkim subjektima razvijamo turističku ponudu, a odlučili smo da konkurentnost destinacije postižemo diverzifikacijom proizvoda.
Nakon identificiranja ključnih potencijala, bogata povijest mjesta i ribarska tradicija nametnule su se kao ključni elementi profiliranja Fažane kao turističke destinacije.

Nekoliko manifestacija kojima ste organizator uspješni su primjeri uobličavanja kulture svakodnevice u turistički atraktivne proizvode. Recite nam nešto više o događanjima čija je okosnica tradicija ribarstva ovoga kraja.
Prije svega, Fažana je mjesto oduvijek okrenuto moru i ribolovu kao glavnom izvoru prihoda i prehranjivanja stanovništva. O tome svjedoči i postojanje Ribarske bratovštine sv. Andrije u doba Napoleona te jedne od najvećih tvornica za preradu sardela na području Istre početkom prošlog stoljeća. Fažana je i danas zadržala imidž ribarskog mjesta te se dio mještana aktivno, a dio povremeno bavi ribarstvom.
S ciljem održavanja tradicije, kulturne baštine i ne gubljenja identiteta mjesta te stvaranja prepoznatljivog kulturnog proizvoda, Turistička zajednica od 2004. godine provodi projekt Male ribarske akademije Sardela. Projekt se temelji na ribarskoj povijesti Fažane, tradicionalnom ribarstvu i načinu prerade ribe.
U realizaciji projekta sudjeluju ribari, stariji stanovnici Fažane, stručni suradnici muzeja, biolozi mora, tehnolozi prerade ribe, profesori kuharstva te ugostitelji. Veoma značajna suradnja ostvarena je s dječjim vrtićima i osnovnom školom. Svjesni da je velik dio tradicijskog ribolova danas zamijenjen suvremenim načinima ulova ribe, kroz projekt se veliki značaj pridaje edukaciji u kojoj sudjeluju djeca vrtićke dobi s roditeljima te učenici.
Turistička zajednica organizira razne manifestacije s ciljem da se barem jednom mjesečno organizira zbivanje vezano uz more i to kombinacijom povijesnog, etno, gastro i kulturnog sadržaja. Ča ribari znaju, Fešta od sardela, More na stolu, Rapsodija u plavom - nazivi su manifestacija na kojima stariji fažanski ribari demonstriraju tradicionalne načine izrade ribarskog alata od prirodnih materijala, krpanje, bojanje i pletenje mreža, izradu konopa, vrša, parangala, igala za pletenje mreža... A ukoliko želite saznati koliko kilograma sardela, a koliko krupne soli ide u »važ« za soljenje sardela, onda vam svakako treba škola i to ne bilo kakva već Fažanska škola soljenja sardela.
Interesantni, autohtoni programi pokazali su se kao značajan doprinos obogaćivanju i produženju turističke ponude i postali motiv dolazaka i aktivnog uključivanja posjetitelja i turista u programe. Najznačajnija za sada je Škola soljenja sardela koja se održava početkom svibnja na kojoj posljednjih godina sudjeluje preko stotinjak »učenika« uzrasta od 3 do 83 godine. Nakon što pod budnim okom mentora - fažanskih ribara posole sardele, limenke odnose kućama i vraćaju se nakon tri mjeseca sa slasnim, slanim sardelama koje stručni žiri ocjenjuje i proglašava i nagrađuje najbolje.
Tijekom sezone turisti mogu s lokalnim ribarima rano ujutro otići na pokazno ribarenje ili u večernjim satima naučiti izradu tradicijskih alata i veslati u tradicijskom plovilu - batani, čime je postignuta i motiviranost stanovništva da uključivanjem u projekt komercijaliziraju djelatnosti u skladu sa željenim razvojem destinacije.
Pored edukativnog karaktera projektom se želi kreirati prepoznatljivost Fažane kao ribarskog mjesta, što se postiže djelovanjem ostalih segmenata. Jedan od njih je ambijentalno uređenje koje se provodi kroz vizualni identitet urbane opreme bazirane na stiliziranom obliku sardele i kontinuiranim obogaćivanjem Parka sardela. Ciljem stvaranja kvalitetnijeg ribarskog ugođaja, počevši od 2006. godine, na fažanskoj rivi i šetnicom uz cijelu obalu postavljene su četiri skulpture, dvije skulpture u funkciji klupa, fontana i info ploča - sve na temu sardela.
Da bi doživljaj bio potpun, trebalo je vratiti sardelu na stolove ugostiteljskih objekata, ali i stanovnika Fažane. Danas gotovo čitava ugostiteljska ponuda ovdje na fažanskoj rivi nudi sardelu. Cestom sardela na rivi, kojom se s lakoćom prolazi pješice, tradicijski način pripreme sardela u restoranima i konobama zadovoljit će svakog gosta i pružiti mu mogućnost degustacije, uz objašnjenja o pripremi ribe.

Biste li i s našim čitateljima mogli podijeliti neki autohtoni recept pripreme sardela?
Sardela je iznimno zdrava i danas opet cijenjena riba. Na našoj manifestaciji More na stolu, osim tradicionalnih načina pripreme, nudi se turistima u suvremenim kombinacijama pripremljena na više od pedeset načina. Međutim tradicijski, u Fažani se pripremala na gradelama, najčešće na rivi, odmah po povratku ribara s ribolova, ili se konzervirala za kasniju upotrebu te se za dugoročnu konzervaciju solila, a za kratkotrajniju pripremala na savor ili marinadu.
Postoje razni recepti soljenja sardela, moram reći da i u našoj Školi postoje mala razimoilaženja u recepturi, no najčešće se to čini na ovaj način:
Soljenje sardela
(za više osoba i za više vremena)
Sastojci: 5 kg srdela; 1 limenka od 5 litara; 1,3 kg krupne morske soli; 1 kamen iz mora od 2-2,5 kg; 1 drveni poklopac s drškom; čista krpa; 30 cm lastik vrpce
Priprema: Što svježiju sardelu, bez ikakva čišćenja, slažite red po red, u položaju u kakvom se kreću u moru, po principu glava/rep. Redovi moraju biti pravilni, glava ribe uvijek okrenuta prema stijenki limenke. Svaki završeni red posebno posolite krupnom morskom soli i pritisnite odozgo drvenim poklopcem. Novi red slažite poprečno u odnosu na prethodni. Kad ste složili do vrha, još jednom dobro pritisnite i poklopite. Preko drvenog poklopca stavite oprani kamen (koji može i cijeli ući u limenku), preko svega čistu krpu, koju ćete učvrstiti lastikom. Sve to stavite na terasu gdje dopire i nešto sunca. Pod težinom sardela će pustiti sukrvicu i tekućinu i to se može preliti preko posude. Treba je odliti. Za dva dana poklopac će toliko pasti da će se moći dodati još skoro kilogram ribe. Odlijte višak tekućine s površine, ponovno sve pokrijte i pohranite limenku u neko sjenovito mjesto sa sobnom temperaturom. Nakon desetak dana pogledajte sardele i ukoliko nedostaje tekućine, u zdjelicu naspite vode, polako dodajte sol i miješajte. Dodajte soli koliko se može rastopiti ili pak ogulite komadić krumpira i stavite u tekućinu (salamuru). Čim krumpir počne plutati u salamuri, znači da je gotova. Dolijte je u limenku tako da drveni poklopac, pritisnut kamenom, ogrezne za jedan centimetar. Postupak ponovite za petnaest dana. Usoljena riba za konzumaciju je spremna nakon dva do tri mjeseca.

Planirate li i neke nove sadržaje u sljedećem razdoblju?
Sukladno Master planu razvoja turizma Istre, turističke zajednice klastera južne Istre, odnosno Pule, Medulina, Vodnjana i Fažane, dogovorile su da će zajedničkim marketinškim aktivnostima jačati turizam doživljaja prirode i kulture te smo na toj bazi proteklih godina realizirali nekoliko projekata turističke ponude i promocije. Budući da je rimska povijest i kulturna baština tog vremena ostavila značajne tragove do današnjih dana na području južne Istre, sljedeći zajednički projekt uz partnere iz Slovenije, biti će TABULA VIVA. Cilj projekta je umrežavanje arheoloških lokaliteta s naglaskom na oživljenu povijest rimske antike te tako valorizirati, promovirati i stvoriti kulturno turistički itinerer. Turistička zajednica Fažana priprema Edukativu stazu Vasianum.
Naime, u antičko vrijeme, točnije u vrijeme Augustovog mira, u mjestu Vicus Fasana ili Vasianum-u počeo je organizirani život na prostoru današnje Fažane. Rimljani su prepoznali odlične preduvjete za opstanak koji je nudio ovaj kraj. Samo u 1. st. n. Kr. na području današnje Općine Fažana nalazilo se deset rimskih gospodarskih objekata koji svjedoče o privrednim djelatnostima, svakodnevnim potrebama i duhovnom i zagrobnom životu žitelja ovog područja. Najinteresantniji objekt tog vremena je velika radionica amfora, vlasništvo Gaja Lekanija Basa, konzula 64. godine, što znamo prema žigovima kojima su bile označavane amfore, koje su služile za prijevoz poljoprivrednih proizvoda južne Istre. Radionica je bila smještena ispod današnje stare jezgre Fažane, a njeni ostaci nađeni su tijekom istraživanja 2007. i 2008. godine. U vremenu između 1909. i 1912. u Valbandonu su otkriveni ostaci velikog i raskošnog rimskog ladanjskog dvorca, vile rusticae, koja je bila podignuta u 1. stoljeću, a krasile su je brojne podne površine izvedene u crno-bijelom mozaiku, dok je na trasi današnjeg plinovoda, u Šuridi, 2007. pronađen kompleks manje uljare, koji je nakon istraživanja, zbog nepostojanja dovoljno sredstava za konzerviranje i zaštitu nalaza opet prekriven zemljom.
Vasianum predstavlja edukativnu stazu koja objedinjava rimsku kulturnu baštinu Općine Fažana. Projekt bi se sastojao od kontinuiranog istraživanja rimske povijesti, zaštite nađenih artefakata i prezentacije turistima te popratnih aktivnosti.
Ukoliko dobijemo financijska sredstva iz natječaja, u naredne dvije godine uredila bi se sadržajima rimske baštine šetnica između Fažane i Valbandona i biciklistička staza nekadašnjom rimskom cestom te značajno obogatila manifestacija Rimski Valbandon.
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies