www.croatia.hr
SummerIsHere Otkrij Hrvatsku Lidija Komes, novinarka Hrvatskoga radija i veleposlanica Hrvatske za Europske destinacije izvrsnosti  

Lidija Komes, novinarka Hrvatskoga radija i veleposlanica Hrvatske za Europske destinacije izvrsnosti

 
 
Lidija Komes, novinarka Hrvatskoga radija i veleposlanica Hrvatske za Europske destinacije izvrsnosti
Veleposlanica ste Hrvatske za projekt Europske unije EDEN. O kakvom je projektu riječ?
Izbor europske destinacije izvrsnosti (European Destination of Excellence) je zaista izvrstan, a za Hrvatsku i vrlo koristan projekt. Pokrenula ga je 2005. godine Europska komisija u zemljama članicama Europske unije s glavnim ciljem stvaranja europske mreže najljepših mjesta održivog turizma, ali i s ciljevima promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude zemalja i regija, promoviranja nagrađenih netradicionalnih turističkih odredišta te pojačanog poticanja na razvoj održivog turizma. Iako Hrvatska još nije u članstvu EU, dobila je s obzirom na status zemlje-kandidata mogućnost sudjelovanja od samog početka projekta, ali na žalost bez prava na financijsku potporu sve dok ne postanemo punopravnom čanicom EU. Nacionalni izbor za EDEN na nivou Hrvatske provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica i u suradnji s Ministarstvom turizma, a zatim izabrano odredište predstavlja Europskoj komisiji za turizam u Bruxellesu. Krajem godine, obično u rujnu, vezano uz Svjetski dan turizma, održava se u Bruxellesu velika završna svečanost na kojoj se proglašavaju nove EDEN-destinacije, a to su uglavnom nacionalni pobjednici svih europskih zemalja, dakle turistička odredišta koja su te godine pobijedila na nivou svoje zemlje. Svečanost je izuzetno velika, prenose ju svi mediji, a na tom proglašenju novih EDEN-destinacija u publici bude više stotina predstavnika iz svih europskih zemalja.

Koje su dužnosti EDEN-ambasadora i Vas kao ambasadorice EDEN-a za Hrvatsku?
Svaki ambasador EDEN-a u svojoj zemlji promovira EDEN kao projekt, a na nivou Europske unije promovira svoju zemlju i njezine turističke znamenitosti. Prijedlog za izbor ambasadora EDEN-a dala je Europska komisija, s ciljem promidžbe samog projekta. Smatrali su da će takva osoba pridonijeti prepoznatljivosti brenda EDEN te promovirati model turizma održivog razvoja u svojoj zemlji. Budući da na Hrvatskoj radioteleviziji godinama uređujem ekološku emisiju »Slušaj kako zemlja diše« o ljepoti hrvatske prirode u okviru koje vrlo često predstavljamo hrvatska turistička odredišta privlačna s obzirom na ljepotu i očuvanost krajobraza, u Hrvatskoj turističkoj zajednici predložili su mi da prihvatim ulogu EDEN-veleposlanice za Hrvatsku. To mi je izuzetna čast jer prema propozicijama Europske komisije EDEN-ambasador je »na nacionalnom nivou - dobro poznata, te cijenjena javna osoba, npr. pisac, putnik, novinar, sportaš ili umjetnik, koja je već na neki način uključena u promoviranje zdravog, ekološki-prijateljskog i održivog stila života. Djelovanjem EDEN- ambasadora projekt može u pojedinoj državi privući značajnu pozornost medija, te postići veću popularnost same ideje EDEN-a.« Zato mi je i zbog slušatelja i gledatelja Hrvatske radiotelevizije posebno drago da upravo kroz svoju emisiju i općenito program HRT-a mogu objavljivati razgovore i reportaže snimljene u Hrvatskoj i Europi na svim zbivanjima vezanim uz EDEN i na taj način širiti poruku: »Europa je prepuna skrivenih dragocjenosti koje vrijedi otkriti.« Ne smijemo zaboraviti da je i naša Hrvatska prepuna takvih dragocjenosti. Napominjem da projekt EDEN ne forsira velika i poznata turistička odredišta već upravo obrnuto - nastoji otkriti one manje turističke »zelene i modre dijamante« skrivene i još neprepoznate diljem Europe. Europska komisija od izabranih ambasadora i očekuje da govore i pišu o važnosti održivog turizma te da ga promoviraju kao suvremen i kreativan, čak odgovoran način provođenja odmora.

Koje su mogućnosti daljnjega jačanja uloge Hrvatske u tom projektu?
Izbor za Europske destinacije izvrsnosti započeo je 2005. godine kao pilot-projekt u zemljama članicama Europske unije. Pokazao se vrlo zanimljivim i privlačnim. Hrvatska se savršeno uklapa u sve njegove propozicije. Ne zaboravimo na naš Jadran, ne zaboravimo također da smo na europskom vrhu po očuvanosti prirode i biološkoj raznolikosti. Upravo tu je naša komparativna prednost. Naše su pobjedničke destinacije godinu za godinom doživljavale samo komplimente pa i na taj način jačaju ulogu i ugled Hrvatske u samom projektu EDEN. Za titulu europske destinacije izvrsnosti u zemljama Europske unije svake se godine natječe više stotina turističkih mjesta, a samo njih 27, po jedno iz svake zemlje, osvoji tu titulu.

Hrvatska danas postaje primjer turističke zemlje koja širi praksu (koja se primjenjuje u izabranim EDEN-destinacijama diljem Unije) da svoja donedavna »skrivena turistička odredišta« pretvara u mjesta zanimljivih turističkih zbivanja tijekom cijele godine, ali ih mudro raspoređuje i pomaže da se smanji njihova prekomjerna posjećenost. Hrvatska može u dogledno vrijeme, nadajmo se uskoro, u EDEN-u postati možda čak vodeća po edukativno-obrazovnim programima koji se mogu savršeno uklopiti u dobru praksu EDEN-a da promiče modele održivog razvoja turizma. Već godinama Hrvatska turistička zajednica uspješno provodi široko pokrenutu akciju »Volim Hrvatsku« u kojoj sudjeluju najmlađi. Zanimljiv je također i ekološko-edukativni projekt Hrvatske radiotelevizije »Najljepši školski vrtovi« u kojem se škole diljem Hrvatske natječu u uređenju svojih školskih vrtova i okoliša. Neki su tako uredili svoj okoliš, u skladu s tradicijom i prirodnim ljepotama svoga kraja, da su zaista postali turistički atraktivni. Budući da je moto EDEN-a i »Otkrijte europska skrivena blaga«, zašto Hrvatska ne bi predložila Europi takve projekte koji su se na našem tlu već pokazali izuzetno uspješnima?

Vaš angažman na projektu EDEN proizašao je iz Vašega dugogodišnjega novinarskoga i publicističkoga bavljenja ekološkim i turističkim temama u okviru kojega ulažete značajne napore u senzibiliziranje hrvatske javnosti za tu problematiku. Koliko možemo biti zadovoljni odnosom našega društva prema baštinjenim vrednotama?
Kao prvo te vrijednosti i vrednote Hrvatska tek sada u punom smislu otkriva. Prvenstveno se to u smislu projekta EDEN odnosi na oblikovanje ponuda zaštićenih područja, na uređenost i opremljenost tih destinacija, njihovu pristupačnost i smještajne kapacitete. Prema propozicijama EDEN-a velika se važnost daje načinu gospodarenja zaštićenim područjima i njihovoj zaštiti, suradnji s lokalnim stanovništvom i lokalnom upravom. Važni su popratni sadržaji - kulturne manifestacije, suveniri, promidžbeni materijali i info-centri, dakle što je moguća bolja komunikacija s posjetiteljima. Iako je EDEN kao brend još uvijek, nažalost, prilično nepoznat u Hrvatskoj, mislim da će nam pomoći da shvatimo i sami sebe uvjerimo da imamo što čuvati i ponuditi kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini. Naši dosadašnji nacionalni pobjednici pravi su primjer toga, jer pronose Europom vrlo privlačnu sliku Hrvatske.

Prvi hrvatski nacionalni pobjednik za EDEN, 2007., kada je tema izbora bila »Turizam na ruralnom području«, bio je Sveti Martin na Muri. Godinu dana kasnije tim se priznanjem, ali na temu »Turizam i lokalna nematerijalna baština«, okitio Đurđevac - Grad Picoka. Na temu »Turizam i zaštićena područja« europsko je priznanje 2009. dobio Nacionalni park Sjeverni Velebit. Na svečanosti u Bruxellesu, u povodu Europskog dana turizma 27. rujna 2010. europskom destinacijom izvrsnosti proglašen je hrvatski kraljevski grad Nin na temu »Turizam uz vode«, sa svojom izuzetno značajnom povijesnom jezgrom i s prelijepom, sačuvanom prirodom, tzv. Kraljičinom plažom i ljekovitim blatom. Potpisivanjem »Briselske deklaracije« u zgradi Berlaymont u Bruxellesu, u sjedištu Europske komisije, grad Nin je službeno ušao u mrežu najljepših EDEN destinacija na turističkoj karti Europe. U Bruxellesu će biti izrađene brošure i plakati za buduće promotivne aktivnosti na kojima će biti predstavljene nove EDEN destinacije pa tako i Nin. Treba spomenuti da su se sve naše destinacije izvrsno predstavile na završnici - sa svojom izložbom i s jumbo-fotografijama te u srdačnim razgovorima s vice-predsjednikom Europske komisije A. Tajanijem i drugim uglednicima, uglavnom ministrima turizma, gospodarstva i kulture iz velikog broja europskih zemalja te članovima njihovih delegacija. Na gala-svečanosti 2010. prilikom uručivanja EDEN-a, hrvatska delegacija doživjela je možda najjači pljesak svih nazočnih sa željom g. Tajanija da što prije zatvorimo sva poglavlja i uđemo u EU! Bio je ovo zaista pozitivan susret s mnogo dobrih vibracija koje će vjerujem uroditi uspjehom. Razmijenjeno je mnogo adresa na dobrobit Hrvatske i njezinog turizma.
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies