www.croatia.hr
Mediteran kakav je nekad bio
Naslovna Otkrij Hrvatsku Gastronomija i enologija  

Gastronomija i enologija

 
Gastronomija i enologija
Za kontinentalnu kuhinju tipični su raniji protoslavenski korijeni te noviji kontakti s poznatijim gastronomskim školama - mađarskom, bečkom i turskom kuhinjom. Dominiraju mesni proizvodi, slatkovodna riba i povrće.

Obalnu regiju karakterizira utjecaj Grka, Rimljana i Ilira te kasnijih mediteranskih kuhinja - talijanske i francuske.Odlikuje se brojim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek, vrbnička žlahtina te razni likeri poput poznatog Maraskina.

Nacionalna kulinarska reprezentacija 2008. godine je po prvi put sudjelovala na svjetskom okupljanju kuhara i slastičara - Kulinarskoj Olimpijadi, koja se održala u njemačkom gradu Erfurtu i osvojila brončanu medalju.
 

Hrvatska Enogastronomija 2012

 
Prva hrvatska kuharica
Bogat književni opus svjedoči o visokoj razini i tradiciji gastronomske kulture u Hrvatskoj, poput zapisa u latinsko - hrvatskom rječniku iz 1740. koji je prethodio sličnom francuskom rječniku, beletrističkih djela poznatih hrvatskih renesansnih pisaca sve do djela koje je 1813. napisao Ivan Bierling, koje sadrži recepte za pripremanje 554 različita jela te se smatra prvom hrvatskom kuharicom.
 
Gastronomija | Regije
Poredaj po:NazivTip odredišta
Središnja Hrvatska
Turistički klaster

Središnja Hrvatska
Krenite redom od kravljeg sira i vrhnja, pa preko tradicionalnog kravljeg sira Podravine tzv.prge zajedno s nareskom samoborske salame i pikantnog umaka samoborske muštarde, nastavite do glavnog jela purice s mlincima.
 
Slavonija
Turistički klaster

Slavonija
Trpeza Slavonije miriše prije svega na slasnu šunku, kulen i kulenovu seku dok se u tipičnom slavonskom loncu krčka grah čobanac i fiš paprikaš uz nezaobilaznu čašicu rakije od šljive.
 
Lika - Karlovac
Turistički klaster

Lika - Karlovac
Najveću gastro slavu ove regije pronosi lički krumpir zaštićenog geografskog porijekla. Ako želite iskusiti pravi lički menu, krenite od aperitiva rakije od šljiva i krušaka ili pak likera od borovnice, pa preko sira škripavca i suhih narezaka od divljači pređite na glavno jelo tradicionalne ličke pole uz janjetinu pod pekom.
 
Kvarner
Turistički klaster

Kvarner
Ključne eno/gastro riječi Kvarnera: vrbnička žlahtina, trojšćina, kvarnerski škamp, janjetina, šurlice, maruni, rapska torta.
 
Istra
Turistički klaster

Istra
U istarskoj oštariji krenite redom: od aperitiva biske, rude i medice pa zatim sira i pršuta uz pratnju istarske supe, u proljeće fritaje sa šparogama, sve do glavnog menua koji možete birati: morski ili kontinentalni.
 
Grad Zagreb
Turistički klaster

Grad Zagreb
Kaljena na austrougarskoj tradiciji, zagrebačka gastronomska ponuda njeguje tzv. purgersku kuhinju s jelima poput grenadir marša, tjestenine s lukom i sirom ili primjerice kajzeršmarn-deserta najbližem palačinkama.
 
Dalmacija - Zadar
Turistički klaster

Dalmacija - Zadar
Za aperitiv ispijte čašicu glasovitog maraschina, desertnog likera od autohtone višnje maraške. Zatim slijedi paški sir, najcjenjeniji hrvatski sir dobiven od sitnih ovaca koje po otoku Pagu pasu mirisno mediteransko bilje.
 
Dalmacija - Šibenik
Turistički klaster

Dalmacija - Šibenik
Počnite sa zalogajem sira iz mišine i drniškog pršuta zalijevanim čašom crnog vina primoštenskog Babića. Za glavno jelo, osim bogatog ribljeg menua koji seže od male srdele do odreska svježe tune na gradelama, ovdje ne propustite kušati tzv. skradinske kumbasice i glasoviti soparnjak.
 
Dalmacija - Split
Turistički klaster

Dalmacija - Split
U Splitu kušajte slavnu dalmatinsku pašticadu, mesno jelo za čije su spravljanje potrebna čak dva dana. Stremite li nešto jednostavnijim okusima, tu su mirisne viška, forska i komiška pogača koje idu izvrsno uz čašu vina vugava i Plančić sa otoka Hvara.
 
Dalmacija - Dubrovnik
Turistički klaster

Dalmacija - Dubrovnik
Ovdje kušajte stonske kamenice i dagnje smatrane jednima od najukusnijih i najboljih školjki Jadrana. Od mesnih jela, osim janjetine i teletine pod pekom kao i morskih delicija, u ovoj regiji posebno gastro-poglavlje čini brodet od jegulja i žaba iz neretvanske doline.
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies