www.croatia.hr

Otkrij Hrvatsku

Ovo je priča o zemlji tisuću otoka, čudesnoj prirodi, bogatoj baštini i njezinim velikanima koji su svojim djelima Hrvatsku na karti svijeta zauvijek upisali velikim slovima. Ovo je priča o zemlji čije su ljepote opjevane još davnih vremena. Od Kasiodora koji je pisao o božanskom životu patricija na njezinim obalama, Dantea koji je svoje besmrtne stihove pisao zadivljen epskim prizorima morskog plavetnila sve do Georgea Bernarda Shawa koji je upravo ovdje pronašao raj na zemlji, Hrvatska je oduvijek bila prostor istinske inspiracije.

 • Dalmacija - Dubrovnik
  Turistički klaster Dalmacija - Dubrovnik
  Ovdje kušajte stonske kamenice i dagnje smatrane jednima od najukusnijih i najboljih školjki Jadrana. Od mesnih jela, osim janjetine i teletine pod pekom kao i morskih delicija, u ovoj regiji posebno gastro-poglavlje čini brodet od jegulja i žaba iz neretvanske doline.
 • Dalmacija - Split
  Turistički klaster Dalmacija - Split
  U Splitu kušajte slavnu dalmatinsku pašticadu, mesno jelo za čije su spravljanje potrebna čak dva dana. Stremite li nešto jednostavnijim okusima, tu su mirisne viška, forska i komiška pogača koje idu izvrsno uz čašu vina vugava i Plančić sa otoka Hvara.
 • Dalmacija - Šibenik
  Turistički klaster Dalmacija - Šibenik
  Počnite sa zalogajem sira iz mišine i drniškog pršuta zalijevanim čašom crnog vina primoštenskog Babića. Za glavno jelo, osim bogatog ribljeg menua koji seže od male srdele do odreska svježe tune na gradelama, ovdje ne propustite kušati tzv. skradinske kumbasice i glasoviti soparnjak.
 • Dalmacija - Zadar
  Turistički klaster Dalmacija - Zadar
  Za aperitiv ispijte čašicu glasovitog maraschina, desertnog likera od autohtone višnje maraške. Zatim slijedi paški sir, najcjenjeniji hrvatski sir dobiven od sitnih ovaca koje po otoku Pagu pasu mirisno mediteransko bilje.
 • Grad Zagreb
  Turistički klaster Grad Zagreb
  Kaljena na austrougarskoj tradiciji, zagrebačka gastronomska ponuda njeguje tzv. purgersku kuhinju s jelima poput grenadir marša, tjestenine s lukom i sirom ili primjerice kajzeršmarn-deserta najbližem palačinkama.
 • Istra
  Turistički klaster Istra
  U istarskoj oštariji krenite redom: od aperitiva biske, rude i medice pa zatim sira i pršuta uz pratnju istarske supe, u proljeće fritaje sa šparogama, sve do glavnog menua koji možete birati: morski ili kontinentalni.
 • Kvarner
  Turistički klaster Kvarner
  Ključne eno/gastro riječi Kvarnera: vrbnička žlahtina, trojšćina, kvarnerski škamp, janjetina, šurlice, maruni, rapska torta.
 • Lika - Karlovac
  Turistički klaster Lika - Karlovac
  Najveću gastro slavu ove regije pronosi lički krumpir zaštićenog geografskog porijekla. Ako želite iskusiti pravi lički menu, krenite od aperitiva rakije od šljiva i krušaka ili pak likera od borovnice, pa preko sira škripavca i suhih narezaka od divljači pređite na glavno jelo tradicionalne ličke pole uz janjetinu pod pekom.
 • Slavonija
  Turistički klaster Slavonija
  Trpeza Slavonije miriše prije svega na slasnu šunku, kulen i kulenovu seku dok se u tipičnom slavonskom loncu krčka grah čobanac i fiš paprikaš uz nezaobilaznu čašicu rakije od šljive.
 • Središnja Hrvatska
  Turistički klaster Središnja Hrvatska
  Krenite redom od kravljeg sira i vrhnja, pa preko tradicionalnog kravljeg sira Podravine tzv.prge zajedno s nareskom samoborske salame i pikantnog umaka samoborske muštarde, nastavite do glavnog jela purice s mlincima.
 • Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split
  UNESCO Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split
  Careva palača jedno je od najznačajnijih djela kasnoantičke arhitekture ne samo po očuvanosti pojedinih izvornih dijelova i cjeline, nego i po nizu originalnih arhitektonskih formi koje navještaju novu ranokršćansku, bizantsku i ranosrednjovjekovnu umjetnost.
 • Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku
  UNESCO Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku
  Katedrala Sv. Jakova koja je izgrađena između 1431. i 1535. godine svjedok je bitnih razmjena u području spomeničke umjetnosti između Sjeverne Italije, Dalmacije i Toskane 15. i 16. stoljeća. Tri arhitekta - Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac...
 • Nacionalni park Plitvička jezera
  UNESCO Nacionalni park Plitvička jezera
  Plitvice zahvaljuju svoju ljepotu i nenadmašnu atraktivnost sedri i sedrotvornom bilju. Tvorbom sedre i pregrađivanjem riječnoga korita, nastala je niska od 16 Plitvičkih jezera koja predstavlja veličanstven arhitektonski fenomen prirode okružen gustim šumama...
 • Povijesna jezgra Trogira
  UNESCO Povijesna jezgra Trogira
  Trogir je izvanredan primjer kontinuiteta grada. Ortogonalni plan ulica ovog otočkog naselja potječe iz helenističkog doba koji su uzastopni vladari nastavili ukrašavati s raznim izuzetnim javnim i stambenim zgradama i utvrdama.
 • Ranokršćanski kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču
  UNESCO Ranokršćanski kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču
  Porečki katedralni sklop naziva se Eufrazijana po biskupu Eufraziju koji je sredinom VI. stoljeća temeljito preuredio katedralu i ukrasio je poznatim mozaicima. Prije Eufrazijeve pregradnje postojale su barem dvije faze ranokršćanskih građevina na istom mjestu.
 • Stari grad Dubrovnik
  UNESCO Stari grad Dubrovnik
  „Biser Jadrana“ postao je važna sila Mediterana nakon 13. stoljeća. Taj kasnosrednjovjekovni planirani grad na južnom dijelu hrvatske obale istočnog Jadrana, svojim povijesnom jezgrom smještenom podno brda Srđ, sačuvao je kroz stoljeća do danas karakter jedinstvene urbane cjeline definirane gradskim zidinama...
 • Starogradsko polje
  UNESCO Starogradsko polje
  Od srpnja 2008. UNESCO-ovoj listi svjetske baštine pridruženo je i Starogradsko polje. U obrazloženju Svjetske organizacije ističe se da su tamošnje nasade vinograda i maslina ostale 'praktično nepromijenjene' od prve kolonizacije starih Grka...
 • Brijuni
  Nacionalni park Brijuni
  Brijuni su otočna skupina koju čine dva veća i dvanaest manjih otočića uz jugozapadnu obalu Istre nedaleko od Pule. Ukupna im je površina samo sedam četvornih kilometara, ali je zaštićeno i okolno more pa je cijeli nacionalni park površine 34 km2.
 • Kornati
  Nacionalni park Kornati
  Kornati se sastoje od 89 nenaseljenih otoka, otočića i hridi s ukupnom površinom od 217 km2, a poznati su po strmcima. Čini se da je otoka i više jer stara izreka kaže: „Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih otoka”.
 • Krka
  Nacionalni park Krka
  Nacionalni park obuhvaća najveći dio toka ove čudesne rijeke i osim prirodnim obiluje i kulturno-povijesnim spomenicima. Među njima se osobito ističe franjevački samostan na otočiću Visovcu, koji se kao pejsažni dragulj smjestio na ujezerenom dijelu rijeke.
 • Mljet
  Nacionalni park Mljet
  Najbitnije zaštićeno područje juga Dalmacije je Nacionalni park Mljet na istoimenom otoku. Park obuhvaća zapadni dio ovog po mnogima najljepšeg otoka na Jadranu i krasi ga bujna i raznolika sredozemna vegetacija.
 • Paklenica
  Nacionalni park Paklenica
  Najveći prirodni biser zadarskog područja je Nacionalni park Paklenica, koji obuhvaća najatraktivnije dijelove južnog Velebita na površini od svega 96 km2. Glavna su mu atrakcija dva impresivna klanca Velike i Male Paklenice, usječena u planinu od mora do najviših vrhova Velebita.
 • Plitvička jezera
  Nacionalni park Plitvička jezera
  Ona su najpoznatiji hrvatski nacionalni park i jedini prirodni lokalitet na Popisu svjetske baštine UNESCO-a od ukupno sedam takvih lokaliteta u Hrvatskoj. Glavnu atrakciju ovog u svijetu jedinstvenog parka čini 16 malih jezera međusobno povezanih slapovima nastalih taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.
 • Risnjak
  Nacionalni park Risnjak
  Ovaj je šumoviti gorski masiv u Gorskom kotaru ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Površina nacionalnog parka je 64 km2, a zbog čvorišnog položaja na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Panoniju, na malom su području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste.
 • Sjeverni Velebit
  Nacionalni park Sjeverni Velebit
  Po jedinstvenosti se krajolika i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta najvrjedniji dio Velebita odnosi na područje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. On zauzima površinu od svega 109 četvornih kilometara na vršnom području krajnjega sjevernog dijela planine, gdje se nalazi niz iznimnih atrakcija: krške forme Hajdučkih i Rožanskih kukova...
 • Biokovo
  Park prirode Biokovo
  Najveći ukras srednjodalmatinske obale i njezin jedini park prirode upravo je ova impozantna planina. Više od 1.500 metara visoki vrhovi toliko su se približili moru i planinske se litice dižu tako strmo i vrletno kao malo gdje u svijetu.
 • Kopački rit
  Park prirode Kopački rit
  Najveća raskoš zelenila vode i šume u Slavoniji i njezin najveći prirodni biser odnosi se na područje Parka prirode Kopački rit. Park obuhvaća močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka površine 238 hektara, koji je zbog nedostupnosti i izloženosti poplavama ostao u posve prirodnom stanju još od davnih vremena.
 • Lastovsko otočje
  Park prirode Lastovsko otočje
  Ovo se udaljeno otočje ističe iznimnom razvedenošću arhipelaga, zelenilom i jedinstvenom folklornom baštinom otočana. Jedan od razloga očuvanosti i posebnog ugođaja mira i tišine bio je i udaljenost otočja, do kojeg se s kopna putuje više od četiri sata.
 • Lonjsko polje
  Park prirode Lonjsko polje
  Najveći park prirode u Središnjoj Hrvatskoj je Lonjsko polje u dolini Save istočno od Zagreba. Ima površinu 506 km2 i jedna je od najvećih očuvanih europskih močvara, zaštićena Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Park pruža ugođaj tišine i romantičnog mira velikih močvarnih prostranstava.
 • Medvednica
  Park prirode Medvednica
  Gorski masiv Medvednice prekriven gustim šumama bukve, hrasta, kestena i jele stoga je najomiljenije izletište Zagrepčana i njegovih gostiju. Po Medvednici vodi mnogo pješačkih staza, kako onih „lakših”, opremljenih klupama i poučnim sadržajima, tako i težih za fizički spremnije planinare. Za one najljenije postoji žičara...
 • Papuk
  Park prirode Papuk
  Pozornost posjetitelja najviše plijeni beskrajno šumsko prostranstvo Papuka koje uglavnom čine šume planinske bukve, ali i hrastovi, jele i drugo drveće. Impozantna stabla krase i podnožja Papuka, osobito parkovi gradova kao što su Slatina, Orahovica ili Našice. Najljepši dio Papuka je park-šuma Jankovac...
 • Telašćica
  Park prirode Telašćica
  Duboki je zaljev Telašćica jedno od najomiljenijih skrovišta nautičara na Jadranu, koji u njemu imaju siguran zaklon i za najjačih oluja. Stjenovite su obale zaljeva niske s unutarnje strane, dok se s vanjske strane pružaju impozantni klifovi, gdjegdje visoki skoro 180 metara.
 • Učka
  Park prirode Učka
  Među glavnim se atrakcijama Učke ističu jedinstveni vapnenački reljefni oblici u predjelu Vrana i na samom vrhu Učke. Njega krasi stara kula, na kojoj se po tradiciji vole slikati planinari. S vrha Učke pružaju se nezaboravni vidici prema obližnjim otocima i Opatijskoj rivijeri podno planine...
 • Velebit
  Park prirode Velebit
  Velebit je najveća i prirodnim znamenitostima najbogatija hrvatska planina. Zaštićena je kao park prirode i s čak 2.000 četvornih kilometara površine daleko je najveće zaštićeno područje Hrvatske. Unutar parka prirode nalazi se cijeli niz manjih zaštićenih područja, uključujući i dva nacionalna parka.
 • Vransko jezero
  Park prirode Vransko jezero
  Za one koji više vole manje naporne oblike uživanja u prirodi kao stvoren je Park prirode Vransko jezero. Njega čini najveće hrvatsko jezero s okolnim prostorom, smješteno sasvim blizu mora. Ističe se iznimnim bogatstvom ptica, osobito raznih vrsta divljih pataka i čaplja.
 • Žumberak
  Park prirode Žumberak
  Zapadno od Zagreba nalazi se Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Ističe se krškim fenomenima netipičnim za prostore uz Panonsku nizinu, dubokim kanjonima, bistrim rječicama punim slapova i prostranim cvjetnim livadama. Osobitost Žumberka je i što ovdje i na višim dijelovima gore žive ljudi u slikovitim selima na strmim brežuljcima.
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies