Advent u Đakovu

Advent u Đakovu

to
Đakovo

Čaroliji nema kraja na Adventu đakovačkog zavičaja!

Dok kristalna jeka zvona iz zvonika đakovačke katedrale što se izdižu iznad grada poziva putnike, namjernike da svrate u toplinu srca Slavonije, odzvanja širokom slavonskom ravni, ispod njih, u njezinu krilu, svio se najljepši adventski vijenac.

Dva zvonika, k'o dva stražara, bdiju nad svakim tko u njihovu sjenu zađe. Na širokom trgu velikana, biskupa Strossmayera, rodila se čarolija. Razlijeva se svjetlost adventskih svijeća, čuje se zvon praporaca sa fijakera đakovačkog ponosa, njegovih lipicanaca.

U drvenim kućicama na adventskom sajmu, vrijedni slavonski ljudi nude svoje rukotvorine, proizvode, ono što simbolizira ovaj kraj. Šire se mirisi poznatih jela, pjevaju se tradicionalne božićne pjesme. I sama čarolija kao da pjevuši i poput lahora dotiče na trenutak adventski vijenac, pa onda kućice, pa klizalište. A klizalište.... dok ga s jedne strane svojom bajkovitom arhitekturom grli Nadbiskupski dvor, s druge ga čuva Bogoslovno sjemenište, a tik ispred njih, najljepša kulisa na svijetu, đakovačka katedrala. Imali što ljepše, nego u tom zagrljaju osluhnuti dječji smijeh, osjetiti radost razigranog djetinjstva i mladosti...

Uistinu, čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja!